Husk meg
Brukernavn
Passord

10 Øyvind Hoås

Bilde av Øyvind Hoås
Posisjon Angrep
Alder 40 år (28.10.1983)
Fødested Sunndal
Høyde 203 cm
Vekt 95 kg
Nasjonalitet NO Norge
Kontrakten utløper 31.12.2007
Sesonger på a-lag 3
Obligatoriske kamper 60 (47 serie, 11 cup, 2 e-cup)
Andre klubber Grøa IL, Sunndal Fotball (-2000), Molde FK (2001-04). I tiden etter FFK: Sarpsborg 08 (Sarpsborg Sparta FK) (2008-2013), Hønefoss BK (2013-)

Biografi


Selv om FFK-karrieren langt på vei ble en tilværelse på benken, har 2.03 meter høye Øyvind Hoås skrevet sitt navn inn i klubbens historiebøker med gullskrift.

Forventningene var store da FFK og trener Egil "Drillo" Olsen hentet U21-spissen fra Molde FK før 2005-sesongen. Hoås hadde spilt i Molde i fire sesonger, men det var først i 2004 han etablerte seg på 1. laget. Tilsammen ble det 17 A-lagskamper for et Moldelag som til slutt endte på 11. plass i Tippeligaen.

Øyvind Hoås har 12 kamper for aldersbestemte landslag. Foto: ukjent

"Drillo" hadde vært på utkikk etter en back up til Markus Ringberg, og var full av lovord om den høyvokste nyervevelsen.

- En usedvanlig spennende spiller, var FFK-trenerens karakteristikk.

Hovedpersonen selv så frem til å komme til Fredrikstad og spille under den gamle landslagstreneren.

- Med en gang kontakten med FFK ble opprettet hadde jeg lyst til å flytte på meg. Å få komme til en helt ny plass er spennende og et skritt videre i karrieren, fortalte Hoås til Fredriksstad Blad 26. mars 2005.
- Å få spille under en trener som Drillo ser jeg frem til.

Øyvind Hoås hadde trenerens fulle tillit gjennom 2005-sesongen og spilte 22 av 26 kamper. Kun fire mål gjorde riktignok at noen stilte spørsmålstegn ved romsdalingens effektivitet, men Hoås viste tidvis også elegante ting, både i lufta og langs bakken.

I hjemmedebuten mot Viking 18. april headet han FFK i ledelsen etter 19 minutter, og etter at 2-1-seieren kunne han ta i mot den velfortjente hyllesten fra sitt nye hjemmepublikum.

- Jeg har aldri spilt foran et mer fantastisk publikum, noe som gjør at jeg kommer til å glede meg voldsomt til hver kamp, smilte han til lokalpressen etter kampen.

Men FFK-publikummet kan være lunefullt, om ikke til tider ondskapsfullt. Etter den gode sesonginnledningen hadde det begynt å gå tyngre FFK-laget, og det var den sympatiske nykommeren stadiontraverne rettet den hardeste skytsen mot. Det toppet seg i 1-1-kampen mot Ham/Kam 13. august hvor Hoås misset på to kjempesjanser, og måtte tåle publikums vrede.

- Det er ikke artig å høre slike ting fra sine egne supportere, og jeg hører ganske mye av det som blir ropt, sukket Øyvind Hoås til Radio Fredrikstad etter kampen.

Øyvind Hoås hjemme mot Viking i 2007. Foto: Jørgen Grytøyr

Heller ikke pressen var nådig mot den høyreiste spissen. Etter det smertefulle 0-4-tapet for Brann i Bergen 29. august, ble Hoås belønnet med en 1-er av Fredriksstad Blad. Det fikk trener Knut Torbjørn Eggen til å reagere.

- Den var på grensa og vel så det. Jeg synes det var litt unødvendig og populistisk av avisen å gi Øyvind en så streng vurdering. Jeg synes ikke han var noe svakere enn andre i den kampen, sa Eggen til samme avis.

En varierende førstesesong skulle få en høydramatisk avslutning for Øyvind Hoås. Etter fem minutter i skjebnekampen borte mot Start i siste serierunde havnet han i duell med en Startspiller, men var uheldig og landet på nakken til Dagfinn Enerly som ble liggende livløs igjen på gresset. Resten av historien er kjent for de fleste, og FFK var raske til å verne Øyvind Hoås og fraskrive ham all skyld.

Men før omfanget av Enerlys skade ble kjent, hadde Hoås headet FFK i ledelsen, og bidro dermed sterkt til at rødbuksene kunne reise hjem med 3-1 og fornyet tippeligakontrakt.

Øyvind Hoås setter inn det siste målet på Gamle Fredrikstad Stadion.
RBKs Bjørn Tore Kvarme kommer for sent til å avverge scoringen
Foto: Christoffer Andersen

"Drillo" forlot FFK etter 2005-sesongen, og under Knut Torbjørn Eggen slet Øyvind Hoås med å få tillit. I tillegg fikk han deler av sesongen spolert av skader. Han var riktignok på banen i 17 av 26 kamper, men kun to av disse spilte han fra start. I disse to kampene ble han til alt overmål byttet ut i det 51. og 46. minutt. Kun én scoring var ikke godt nok for det kresne FFK-publikummet, men målet var til gjengjeld det siste målet som ble scoret på Gamle Fredrikstad Stadion. Kampen mot Rosenborg endte for ordens skyld 1-1.

En stor uke ble kronet med NM-finale på Ullevaal 12. november. Øyvind Hoås startet på benken, men kom inn for Raymond Kvisvik de siste minuttene. Med to scoringer i de innledende rundene kunne han med stolthet ta del i feiringen av FFKs 11. NM-tittel.

- Veldig moro å komme innpå, selv om det var bare noen minutter, kom det fra en fornøyd Norgesmester Hoås til Fredriksstad Blad etter at Sandefjord var nedsablet med 3-0.

Oppturen fortsatte i åpningskampen mot Lyn på Nye Fredrikstad Stadion. Etter 36. minutter sto han plutselig alene med Lyns keeper, og rullet ballen mer eller mindre kontrollert i mål. Dermed fikk han også æren av å score FFKs første mål i klubbens nye lekegrind. FFK vant til slutt 3-1.

- Jeg har snakket med kompiser om at det skulle vært moro å score det første målet på det nye stadion, men at det skulle gå i oppfyllelse, det trodde jeg aldri, smilte en fornøyd Øyvind Hoås til Fredriksstad Blad etter kampen.

Resten av 2007-sesongen ble en nedtur, og han var kun på banen i åtte seriekamper. I løpet av sommeren ble han linket til flere klubber. Romsdalingen var blant annet på et prøveopphold i Luton, men måtte vende hjem uten kontraktsforslag.

Hoås ble enn så lenge i FFK, men etter sesongslutt fikk han beskjed om at kontrakten ikke ville bli forlenget.

Kort tid etter begynte han å trene med Sarpsborg Sparta FK, og i januar skrev han under for sarpingenes nye samarbeidsklubb. Innledningen på Sarpsborg-karrieren ble ødelagt av en blindtarmbetennelse som etter hvert førte til blodpropp, men utover i sesongen gjorde han suksess på topp sammen med en annen tidligere FFK-spiller, Martin Wiig.

Les mer om Øyvind Hoås:
Spillerportrett sarpsborgfotball.no

Wikipedia

Oppdatert: 17. april 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340