Husk meg
Brukernavn
Passord

22 Martin Wiig

Bilde av Martin Wiig
Posisjon Angrep
Alder 40 år (22.07.1983)
Fødested Bodø
Høyde 188 cm
Vekt 74 kg
Nasjonalitet NO Norge
Sesonger på a-lag 2
Obligatoriske kamper 37 (31 serie, 6 cup)
Andre klubber IK Grand Bodø, Bodø/Glimt, Urædd FK (1999-2000), Odd Grenland (2001-04), Sandefjord Fotball (lån - 2004). I tiden etter FFK: FK Sparta Sarpsborg (lån - 2006) (2007-)

Biografi


Stortalentet Martin Wiig ble i ung alder regnet som en av Norges mest lovende spillere, men han slet med å få ut sitt potensiale under tiden i FFK.

Wiig er fostret opp i hjembyens IK Grand Bodø og Bodø/Glimt, men siden faren, Per Johan Wiig, fikk jobb som sogneprest i Porsgrunn flyttet han som 15-åring sørover med familien og meldte overgang til Porsgrunnsklubben Urædd.

I 1999 debuterte Martin Wiig for Urædds A-lag, og samme år fikk den lovende unggutten sin første av i alt 27 kamper for Norges aldersbestemte landslag.

Skien 7. august 2005, Odd - FFK 2-1. Tidligere Odd-spiller
Martin Wiig tilbake på sin gamle hjemmebane. Foto: Porsgrunn Dagblad

Etter hvert fikk Grenlands storlag Odd nyss om den raske og tekniske angrepsspilleren, og som 17-åring ble han i 2001 innlemmet i klubbens A-stall. Samme år debuterte han for eliteserieklubben og scoret tre mål på ni kamper.

I 2002 var Martin Wiig fast på et godt Odd-lag som leverte en sterk serieprestajon og spilte seg fram til NM-finalen i 2002. Her ble der riktignok et knepent tap for Vålerenga. Under NISO-gallaen i 2002 ble han kåret til årets nykommer.

Året etter begynte det derimot å gå litt tyngre for spisstalentet, og i mai 2004 takket han ja til å bli leid ut til Sandefjord etter at Pors, Start, Bodø/Glimt, Hønefoss, og svenske Häcken hadde meldt sin interesse.

- Jeg har gått meg inn i ei blindgate i Odd i år, føler jeg. Det har ikke gått spesielt bra for meg, og Odd har dessuten hentet inn en ny god midtspiss. Derfor trenger jeg kanskje et skifte, fortalte Martin Wiig til Fædrelandsvennen 28. mai 2004.

Oppholdet i hvalfangerbyen ble ingen stor suksess, og Martin Wiig fikk bare seks kamper fra start for 1. divisjonsklubbben. Ved sesongslutt ønsket allikevel Odd å forlenge kontrakten med unggutten, med hovedpersonen selv ønsket ikke å vende tilbake til Skien.

I stedet takket nordlendingen ja til å komme og prøvespille for FFK i november 2004. Etter bare tre dagers trening var klubbledelsen overbevist, og 24. november skrev han under en toårskontrakt med rødbuksene.

Den kontraktsløse 21-åringen kom til FFK som Bosmanspiller, men Odd krevde over en halv million kroner i utdanningskompensasjon. Dette ble avvist av både spilleren og FFK.

- Regelverket sier at de må tilby meg ny kontrakt tre måneder før utgangen av den neste for å kunne kreve utdanningskompensasjon og at den må være i samme gate som den forrige. Nå fikk jeg tilbudet 16 dager før kontrakten min utløp, og grunnlønnen var omtrent halvert, fortalte Martin Wiig til Telemarksavisen 6. januar 2005.

I tillegg mente han at Odd hadde gjort jobben hans med å skaffe seg en ny klubb vanskelig.
- Odds feilaktige krav førte delvis til at Sandefjord trakk sin interesse i høst, noe jeg ikke fikk vite om før lenge etterpå. Det synes jeg var dårlig gjort. Heldigvis førte det til at jeg fikk et bedre tilbud fra Fredrikstad. Regelverket er innviklet, det er det ingen tvil om, men Odd har i hvert fall ikke oversikten.

Wiig og FFK fikk støtte av spillernes interesseorganisasjon NISO, og i mars 2005 slo NFF endelig fast at Odd ikke kunne kreve utdanningskompensasjon for spilleren. Endelig var farsen over, og Martin Wiig definitivt FFK-spiller.

Trener Egil Olsen ga Martin Wiig mye spilletid i 2005-sesongen, men han imponerte sjelden i de 23 kampene han fikk spille. Fasiten ble kun fem mål, inkludert årets merkeligste scoring. Borte mot Ham/Kam i den 5. serierunden tok Wiig ned en ball langt ute på høyresiden. Han forsøkte å slå et innlegg inn foran mål, men ballen gikk i stedet høyt til værs og landet i nettet bak en utmanøvrert Eddie Gustavsson. Kampen endte 1-1.

- Det tok litt tid før jeg forsto at det var blitt mål. Først da de andre kom for å gratulere meg, så skjønte jeg at den hadde dalt inn i nettet. En deilig følelse, smilte Wiig til Fredriksstad Blad etter kampen.

Norldendingen klarte aldri å spille seg til en fast plass på laget i løpet av sesongen, og ble ofte henvist til en plass på kanten mens først Markus Ringberg og deretter Mihály Tóth ble prioritert som Øyvind Hoås' makker på topp.

Etter en god start ble etter hvert 2005-sesongen en kamp for å overleve i Tippeligaen for FFK, og i sesongens siste kamper havnet Martin Wiig i to helt avgjørende situasjoner. Først sørget han for 1-1 hjemme mot Molde syv minutter før slutt i årets nest siste hjemmekamp. I skjebnekampen på Kristiansand Stadion i sesongavslutningen satte han den endelig spikeren i Start-kista med sin 3-1-scoring rett før slutt. 

- Dette er det råeste jeg har vært med på. Jeg var ikke sikker på at vi skulle klare det da Start scoret 2-1 rett etter pause, men utover i omgangen steg troen enda mer. Jeg har ikke ord for dette, det er helt rått, jublet Wiig til Fredriksstad Blad etter at tippeligakontrakten var sikret.

Martin Wiig ble ingen suksess i FFK, men fant målformen
i den blå Sarpsborgdrakta. Her jubler han sammen med
blant andre tidligere FFK-spiller Michael Røn (til venstre).
Foto: Sarpsborgfotball.no

Heller ikke under Knut Torbjørn Eggen i 2006 fikk Martin Wiig særlig tillit, og etter bare åtte innhopp i sesongens 15 første kamper fikk han beskjed om at han kunne se seg om etter en ny klubb om han ønsket det. Sparta Sarpsborg var interessert i å få spissen på prøvespill, men hovedpersonen selv takket nei til Adeccoligaklubben. I stedet ønsket han å bli i Fredrikstad og kjempe om en plass på laget.

I FFK hadde han uansett ingen fremtid, og 20. august takket Wiig allikevel ja til å spille for Sparta ut sesongen. Ved sesongslutt gikk nordlendingens kontrakt med FFK ut, og han signerte en toårsavtale med Sarpeklubben.

Martin Wiig ble en hit for blåtrøyene, og i 2008 ble han lagets toppscorer med 13 mål. Store deler av sesongen dannet han spisspar med Øyvind Hoås som ble vraket i FFK etter 2007-sesongen. Sommeren 2008 skrev Martin Wiig under en kontrakt som gjorde ham til Sarpsborgspiller ut 2010.

Martin Wiig ble Norgesmester med FFK i 2006 etter spill i de innledende cuprundene.

Les mer om Martin Wiig:

Spillerportrett sarpsborgfotball.no

Wikipedia

Oppdatert: 1. mai 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340