Husk meg
Brukernavn
Passord

Kristen Viikmäe

Bilde av Kristen Viikmäe
Posisjon Angrep
Alder 45 år (10.02.1979)
Fødested Tallinn, Estland
Høyde 182 cm
Vekt 78 kg
Nasjonalitet EE Estland
Sesonger på a-lag 1
Obligatoriske kamper 6 (6 serie)
Andre klubber Tallinna Jalgpallikool (1994-95), Tallinna Sadam (1995-96), FC Flora Tallinn (1996-2000) (alle Estland), Vålerenga IF (2000-03), FC Flora Tallinn, Estland (2003-08), Enköping SK, Sverige (lån - 2004). I tiden etter FFK: Gefle IF, Sverige (lån - 2006), Jönköpings Södra IF, Sverige (2008-)

Biografi


Den estiske angrepsspilleren Kristen Viikmäe startet sin fotballkarriere i de nå nedlagte Tallinn-klubbene Tallinna Jalgpallikool og Tallinna Sadam. Som 17-åring ble han plukket opp av Estlands ledende klubb, statsstøttede FC Flora Tallinn.

Viikmäe ble i toppklubben i fire sesonger, fra 1996 til 2000. Her spilte han 74 kamper og scoret 26 mål. I løpet av tiden i Flora var han med å vinne to seriegull, et sølv og en bronse. I 1998 og 1999 spilte laget kvalifisering til Champions League, men røyk ut i første runde mot henholdsvis Steaua Bucharest og FK Partizan fra Beograd. I Flora hadde Viikmäe blant annet Teitur Thordarson som trener.

Suksessen i estisk serie vekket oppmerksomheten til Vålerenga IF og trener Tom Nordli. I 2000 hentet han spissen over til Norge for omkring én million kroner. Viikmäe ble i utgangspunktet sett som en investering for fremtiden, men da Pascal Simpson samtidig ble solgt til FC København, ble han brått tillagt mye ansvar.

Viikmäe ble ingen hit i VIF og scoret bare fem seriemål på sine tre år i Oslo-klubben. Sommeren 2003 ble han lånt ut til gamleklubben Flora Tallinn, og ved årsskiftet ble overgangen gjort permanent.

Den unge estlenderen var fortsatt sugen på proffspill, og i 2004 ble han lånt ut til svenske Ensköping SK. Til tross for at han scoret fire mål på ni kamper, ble ikke leieforholdet forlenget.

Kristen Viikmäe i kamp med Robbie Keane i VM-kvalikkamp
mellom Estland og Irland i 2007.

I stedet vendte Viikmäe tilbake til Norge. I februar 2005 ble han med FFKs tropp til treningsoppholdet på La Manga hvor han overbeviste såpass at FFK kort tid etter kontakte Flora Tallin for å få til en overgang.

Det var riktignok ikke Kristen Viikmäes mulige overgang til FFK som stjal de største overskriftene under oppholdet i Spania. Det var det faktum at FFK hadde en italienske ”stjernekeeper”, Allan Patrick Cipriani, med på trening. Spilleren viste seg å holde "et skremmende nivå", og ble raskt sendt tilbake.

I midten av mars ble Viikmäe klar for spill for rødbuksene. FFK og Flora Tallinn hadde kommet til enighet om en utlånsavtale som strakk seg ut vårsesongen 2005.

Spissen debuterte i første serierunde borte mot Lyn. Han leverte ingen stor kamp og ble byttet ut etter 70 minutter. Han fikk tillit fra start i de fire neste serierundene, men kun i den siste, borte mot Ham-Kam, spilte han hele kampen.

Viikmäes første og eneste mål i FFK-trøya kom i 2-3-tapet for Brann på Stadion 9. mai.

Og etter seks seriekamper var Kristen Viikmäes FFK-karriere over. Han ble benket i det neste seriekampene og ble i tillegg skadet i kampen mellom Estland og Portugal i Tallinn 8. juni, en kamp esterne tapte 0-1. FFK hadde opsjon på å kjøpe spissen fra Flora Tallinn, men valgte å ikke benytte seg av denne.

- Dette har ingenting med hans siste skade å gjøre
, sa klubbdirektør Arve Mokkelbost til Fredriksstad Blad.
- Vår beslutning ble tatt før Viikmäe fikk sin siste skade.

Fra FFK gikk turen tilbake til Flora Tallinn før han igjen prøvde lykken i Sverige i 2006, denne gangen i Gefle IF. I 2008 gikk han til den svenske 2. divisjonsklubben Jönköpings Södra IF.

Kristen Viikmäe har over hundre offisielle landskamper for Estland. I 2004 scoret han det som ble kåret til årets landslagsmål og ble tildelt den estiske sølvballen.

Les mer om Kristen Viikmäe:
Wikipedia (engelsk)

Oppdatert: 17. mars 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340