Husk meg
Brukernavn
Passord

Joacim Jonsson

Bilde av Joacim Jonsson
Posisjon Forsvar
Alder 49 år (26.09.1974)
Fødested Sundsvall, Sverige
Nasjonalitet SE Sverige
Sesonger på a-lag 3
Obligatoriske kamper 62 (52 serie, 10 cup)
Andre klubber Västra BK (1989-91), GIF Sundsvall (1992-96) (begge Sverige). I tiden etter FFK: Kvik/Halden (2000-07)

Biografi


I FFK 1997-99

Joacim Jonsson er et kjent ansikt for alle med rød/hvitt hjerte. Fra 1997 til 1999 var han en av lagets beste spillere, og i 2007 vendte han tilbake til FFK og ble en del av lagets sportslige ledelse.

"Jokke" vokste opp i den øst-svenske byen Sundsvall hvor han etter hvert havnet på byens fotballgymnas. Her hadde han blant annet Anders Grönhagen som instruktør i tre år. Grönhagen var også trener for IFK Sundsvall, mens Jonsson spilte for byrival GIF Sundsvall.

Joacim Jonsson har utliknet til 2-2 mot Ski 30. august 1998.
Lars Petter Hansen, Morten Simensen og Hjalmar Johansen er
fornøyde. FFK vant kampen 3-2. Foto: Geir A. Carlsson.

FFK satset hardt til 1997-sesongen, og flere nye spillere ble hentet inn. Skeid-spillerne Hjalmar Johansen og Tom Hammerborg var kjente for byens fotballinteresserte publikum. Mer ukjent var den kortklipte og smørblide Joacim Jonsson.

Sesongen ble preget av trenerbråk og dårlige resultater. Den nye midtstopperen markerte seg derimot på en positiv måte.

De neste sesongen steg Joacim Jonssons status både blant spillere og supportere. Svensken ble et sosialt samlingspunkt og var flink til å gi både ris og ros. I 1998 og 1999 var Jonsson FFKs kaptein, men i løpet av sine tre år i FFK-trøya maktet han ikke å lede laget til opprykk.

I 1999 ble "Jokke" kåret til FFKs beste spiller. Det drøyde derimot med en forlengelse av kontrakten.

- Jeg skal ha en ny prat med FFK i nær framtid og regner med en avklaring i løpet av et par uker
, sa svensken til Demokraten 3. januar 2000.

Det ble ingen ny periode i FFK i første omgang. I stedet forsvant "Jokke" til Halden hvor det ble spill for Kvik og jobb i OM Technology. Han ble derimot boende i Fredrikstad.

12. mai 2001 oppsummerte Fredriksstad Blad FFKs tidligere utenlandske spillere. Joacim Jonsson var en av de få som fikk en positiv omtale. Under overskriften "Positiv ledertype" sto det:

"(5) Joacim Jonsson:
En spiller som sto frem med lederegenskaper. Tvers gjennom positiv spiller, som fikk alle til å dra i samme retning."

Jonsson ble en suksess også i Kvik og ble raskt lagets kaptein. I 2001 ble han tildelt "Sølvballen", byens prestisjetunge pris til byens beste fotballspiller.

- Folk her i Halden er opptatt av Sølvballen og ofte er utmerkelsen et hett tema. Men i år føler vi at valget var ganske lett. "Jokke" har vært en klippe på Kvik i år og stått for stabiliteten i forsvaret. Han har spilt 24 av 26 kamper og vært utrolig sterk i duellene. Han er en spiller prisen verdig
, sa sportsjournalist Alte Larsen i Halden Arbeiderblad til Fredriksstad Blad.

Joacim Jonsson på Fredrikstad Stadion etter å ha tapt 1-7 for FFK
15. september 2002. Jonsson og fire andre Kvik-spillere fikk en ener
på børsen av Halden-pressen. Foto: Erik Hagen

I festningsbyen ble det satset hardt for å gjøre den gamle fotballstorheten til et eliteserielag, men " Kvik i Eliteserien 2005" avgikk på mange måter med døden på Fredrikstad Stadion 15. september 2002. FFK slo Kvik/Halden 7-1, sikret langt på vei opprykket til 1. divisjon, og sendte haldenserne hjem med halen mellom beina.

Joacim Jonsson og fire andre spillere fikk hver sin ener på børsen i Halden-pressen. Til midtstopperens unnskyldning skal det sies at han i denne kampen måtte spille på midtbanen.

- Jeg var bankers på at vi skulle slå FFK og så skjer dette. Vi ble ydmyket og møtte overmakten. Det er bare å gratulere FFK. De har divisjonens beste lag og beviste det til fulle mot oss
, sa en ydmyk svenske til Fredriksstad Blad.

I juni 2003 førte dårlige resultater og gnisninger innad i spillergruppen til at hovedtrener Roar Breivik og spillerutvikler Bjørn Tore Karlsen fikk sparken. 12 poeng på ti kamper var langt unna målet. Joacim Jonsson overtok som spillende trener etter ønske fra resten av spillergruppen.

- Dette er en kjempeutfordring for meg og laget. Etter de stridigheter som har vært den siste tiden er denne løsningen god for klubben. Ambisjonene i Kvik Halden var opprykk. Nå er det snakk om å overleve. Får vi humøret tilbake, kommer resultatene
, fortalte "Jokke" til Fredriksstad Blad.

Med seg i trenerteamet fikk Jonsson en annen tidligere FFKer, Tom Freddy Aune, som hadde hatt suksess som trener for Lisleby.

I 2005 rykket Kvik/Halden ned i 3. divisjon og året etter røyk opprykket etter dobbeltkamper mot FFKs 2. lag. Joacim Jonsson var derimot lojal mot klubben og var i perioder både lagets trener og sportslige koordinator.

Forholdet mellom Joacim Jonsson og hans gamle venner i Fredrikstad hadde ikke blitt svekket etter årene i Halden. Da den blide svensken giftet seg 18. mai 2007, hadde han et kjent fjes ved sin side som forlover; Pål André Czwartek.

Tiltalen mot Morgan Andersen og den påfølgende sykemeldingen førte til rokkeringer i FFKs sportslige ledelse høsten 2007. Per Morten Haugen fikk ny rolle som sportssjef, og det meldte seg et behov om å forsterke trenerteamet ytterligere.

Anders Grönhagen og Joacim Jonsson. Foto: Foto Stein H. Johannessen/Demokraten

3. desember 2007 takket Joacim Jonsson ja til en ettårskontrakt med FFK. Hovedengasjementet skulle være rundt A-laget med spesielt ansvar for analysedelen av spillerne i kamp. FFK ønsket også å benytte Jonssons gode nettverk i jakten på forsterkninger.

- Dette føles veldig riktig, og selv om steget fra amatørtilværelse i Kvik til profesjonell fotball i FFK er stor, føler jeg ikke oppgaven for stor, sa "Jokke" til Fredriksstad Blad.

Det tok ikke lang tid før FFKs nye talentspeider viste at han hadde nese for gode spillere. I løpet av 2008 var han involvert i å hente blant andre Wallace Fernando Pereira, Daniel Örlund, Dominic Adiyiah og Éverton Santos da Costa til plankebyen.

Joacim Jonssons kontrakt med FFK ble senere forlenget ut 2009.

Tiden i FFK:
53 kamper på nivå 3 (1997-99)
4 mål på nivå 3 (1997-99)

Oppdatert: 20. mars 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340