Husk meg
Brukernavn
Passord

10 Dominic Adiyiah

Bilde av Dominic Adiyiah
Posisjon Angrep
Alder 34 år (29.11.1989)
Fødested Accra, Ghana
Høyde 172 cm
Nasjonalitet GH Ghana
Kontrakten utløper 31.12.2011
Sesonger på a-lag 2
Obligatoriske kamper 11 (8 serie, 2 cup, 1 e-cup)
Andre klubber Feyenoord Academy (2000-06), Heart of Lions (2007-08) (begge Ghana). I tiden etter FFK: AC Milan, Italia (2010-2012) (Lånt ut til Reggina, Partizan, Kar??yaka, Arsenal Kyiv). Arsenal Kyiv (2012-) Ukraina

Biografi


20. august 2008 offentliggjorde FFK at de hadde leid brasilianske Éverton Santos da Costa ut sesongen. Dagen etter trakk de en ny eksotisk spilss opp av transferhatten; ghanesiske Dominic Adiyiah.

19-åringen er regnet som et av Ghanas største talenter, og har allerede debutert på landets A-landslag. I 2007 ble han toppscorer for moderklubben Heart Of Lions med 13 mål. Heart Of Lions er fra Kpandu i det østlige innlandet i Ghana, og kom på andreplass i ligaen i 2007. Adiyiah ble nummer tre på ligaens toppscorerliste.

Innsatsen til Adiyiah vekket oppmerksomheten til Ghanas to store klubber, Asante Kotoko og Accra Hearts Of Oak, men assistenttreneren til Heart Of Lions, Paa Kwesi Fabian, sa til kickoffghana.com at det var uaktuelt å selge lagets stjernespillere til andre ghanesiske klubber.

Den lynraske Dominic Adiyiah var nær å få proffdrømmen oppfylt da han var på prøvespill i Leeds United hvor han, i følge FFKs assistentrener Joacim Jonsson, imponerte stort. De tøffe kravene for å få arbeidstillatelse i England gjorde derimot at overgangen gikk i vasken.

Spissen var også nær en overgang til danske Randers, men det var altså FFK som til slutt trakk det lengste strået. Overgangssummen skal ha ligget på omtrent 1,2 millioner kroner, men prisen vil øke noe ved et visst antall spilte kamper.

FFKs trening 22. august 2008 var en av de best besøkte på lang tid. Både skuelystne og presse omkranset treningsbanen, og det ble raskt klart FFK hadde skaffet seg to klare forsterkninger. Dominic Adiyiah var den som imponerte mest av de to.

FFK jobbet knallhardt for å få Adiyiah og Éverton klare til A-lagets kamp mot Ham/Kam 24. august, men lyktes ikke å få alle nødvendige papirer i orden. Debuten kom dermed uken etter da et skaderammet FFK spilte 0-0 borte mot Ålesund 30. august. Adiyiah startet kampen på topp sammen med Raymond Kvisvik og imponerte tidvis på det våte kunstgresset. Han hadde også en gigantisk mulighet til å avgjøre kampen, men skuddet gikk rett på keeper.

Men Adiyiahs inntreden i klubben var det klart at Brian Wests tid i FFK var over.

Totalt ble det fire kamper for afrikaneren i 2008, tre av disse fra start.

Over i 2009 slet Adiyiah med å spille seg til en plass på laget. Han måtte se Éverton foran seg i køen, og ble stort sett henvist til rekruttlaget.

Da gikk alt så meget bedre på landslaget, og Adiyiah er en av stjernene på Ghanas ungdomslandslag. Vinteren 2008/09 vant han og lagkameratene Afrikamestereskapet i Rwanda etter 2-0 over Kamerun finalen. FFK-spilleren var Ghanas kaptein i turneringen.

Adiyiahs eventyr

2009 var et trist år sett med FFK-øyne. Sesongen endte med nedrykk til Adeccoligaen, men en av få solskinnshistorier var eventyret om lille Dominic Adiyiah. Siden han kom til FFK i 2008 hadde Adiyiah slitt med lite spilletid. Unggutten hadde uansett vært en viktig brikke for Ghanas ungdomslandslag i flere år, og var selvskreven på laget under U20-VM i Egypt i september og oktober.

Adiyiah og lagkameratene imponerte stort i gruppespillet, og knuste blant annet England 4-0. FFK-spilleren sørget for to av målene.

I sluttspillet herjet afrikanerne videre, og Adiyiah forsatte å hamre inn mål. I åttendedelsfinalen mot Sør-Afrika ble han den store helten med sin avgjørende 2-1-scoring i den første ekstraomgangen. Mot Sør-Korea i kvartfinalen sørget han for to scoringer da Ghana tok seg videre med 3-2, og det samme gjentok seg i semifinalen mot Ungarn. Adiyiah scoret to, og Ghana vant 3-2.

Brasil var favoritter før finalen i Kairo, og søramerikanerne styrte det meste av kampen. Det sto allikevel 0-0 til full tid, og heller ikke i ekstraomgangene maktet lagene å score. Dermed gikk kampen til straffesparkkonkurranse.

Ghana havnet bakpå med to bom, og Dominic Adiyiah var nødt til å score da han steg fram for å ta Ghanas femte straffe. Spissen gjorde derimot ingen feil og hamret ballen opp i vinkelen.

Brasil bommet på sin sjette straffe, og Badu ble dagens mann da han avgjorde kampen og mesterskapet med et velplassert skudd. Ghana ble verdensmestere for U20-lag 2009.

Dominic Adiyiah scoret totalt åtte mål og ble VMs suverene toppscorer. Han ble også tildelt gullballen for turneringens beste spiller.

Prestasjonene i VM gjorde at europeiske toppklubber fikk øynene opp for FFKs angrepstalent. 3. november skrev ghaneseren under for den italienske storklubben AC Milan som betalte FFK ca. 12 millioner kroner for spilleren.

Les mer om Dominic Adiyiah:
Spillerprofil FFK
Wikipedia (engelsk)

Oppdatert: 16. mars 2010.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340