Husk meg
Brukernavn
Passord

24 Borivoje "Bora" Živkovic

Bilde av Borivoje "Bora" Živkovic
Posisjon Forsvar
Alder 49 år (04.09.1974)
Fødested Silkeborg, Danmark
Høyde 187 cm
Vekt 76 kg
Nasjonalitet DK Danmark
Sesonger på a-lag 3
Obligatoriske kamper 47 (42 serie, 5 cup)
Andre klubber Silkeborg IF (1994-2002), FC København (2002-04), Herfølge Boldklub (lån - 2004). I tiden etter FFK: Vejle Boldklub (2006-09) (alle Danmark)

Biografi


FFK fikk et brutalt møte med Tippeligaen i 2004. Etter halvspilt sesong lå laget på sisteplass, og det var åpenbart at man var avhengige av forsterkninger for i det hele tatt ha håp om å redde plassen. Fra det danske topplaget FC København hentet klubben midtstopperen Borivoje "Bora" Živkovic.

Borivoje er født i Danmark av serbiske foreldre, og ble ikke dansk statsborger før han var 21 år. Han begynte sin profesjonelle karriere i Jylands-klubben Silkeborg IF i 1994. Her ble han i åtte sesonger. Totalt ble det 231 kamper og 18 scoringer for forsvarskjempen i Silkeborg. I 1994 ble han dansk seriemester, og i 2001 var han med å føre Silkeborg til topps i den danske cupen.

I 2002 gikk ferden videre til FCK hvor han ble i to sesonger. Vårsesongen 2004 ble han leid ut til Herfølge Boldklub hvor han spilte åtte kamper og scoret ett mål (i debuten). Under tiden i FCK var blant annet West Ham interesserte i å sikre seg dansken.

Bora Zivkovic signerer to-års-kontrakt etter serieavslutningen
i 2004. Foto: Geir A. Carlsson.

Allerede i 2003 fikk "Bora" sitt første møte med Fredrikstad Stadion. 15. juli møttes to av Skandinavias giganter, Rosenborg og FC København til oppvisningskamp på Stadion. RBK vant 2-1.

Sommeren 2004 ble han fristilt fra sin kontrakt med København-laget, og i slutten av juli skrev han under en seks-måneders-kontrakt med FFK. I tillegg til FFK var to andre tippeliga-klubber ute etter å kapre forsvarsspilleren.

I løpet av sine tolv sesonger i dansk serie hadde "Bora" aldri rykket ned. Han var fast bestemt på å så ikke skulle skje i sin nye klubb heller.

- Jeg skal gjøre alt for at den statistikken holder mål
, fortalte han Fredriksstad Blad.

Sammen med en annen nyervervelse, estlandske Raio Piiroja, ble Živkovic en umiddelbar hit i FFK-forsvaret, og han spilte en særdeles viktig rolle da FFK på nærmest mirakuløst vis berget kontrakten i Tippeligaen.

Debuten for FFK kom på Lerkendal på Rosenborg 26. juli. På stillingen 3-1 til RBK fikk FFK straffe. "Bora" trådde selvsikkert fram, men blåste skuddet over mål. FFK tapte til slutt kampen 1-3.

Branns Robbie Winters og Bora Zivkovic i kamp på
Brann Stadion. Foto: skbrann.org

Dansken kom seg raskt over skuffelsen, og utover i høstsesongen ble det klart at FFK hadde sikret seg en forsvarssjef av høy klasse. Etter hvert som poenget tikket inn og laget begynte klatringen på tabellen, begynte klubbledelsen arbeidet med å forlenge kontrakten med den nye forvarskjempen.

- Hvis vi berger plassen, er han blant de første vi vil skrive ny kontrakt med. Bora er en god spiller med rutine. På kort tid har han fått en høy stjerne i FFK-miljøet
, sa trener Knut Torbjørn Eggen til Fredriksstad Blad i slutten av september.

Plassen ble berget med 1-0 over Tromsø i siste hjemmekamp, og på festen i Stavanger etter det ubetydelige 2-5-tapet for Viking i serieavslutningen, skrev "Bora" under på en ny "kontrakt" på baksiden av et visittkort. Dagen etter, 1. november, ble det hele formalisert, og publikumshelten signerte en to-års-kontrakt med FFK.

- Jeg har tro på FFK, og at laget vil utvikle seg videre sportslig. Miljømessig liker jeg meg veldig bra, og Fredrikstad er også en fin by. Alt er bare godt
, sa en fornøyd danske til Fredriksstad Blad.

Oppladningen til 2005-sesongen ble ikke den beste. I februar fikk han konstatert tretthetsbrudd i hælen, noe som satt ham på sidelinjen en lengre periode. Deretter slet han med en lyskeskade. Den nye hovedtreneren, Egil "Drillo" Olsen hadde uansett gode ord å si om midtstopperen. Før seriestart oppsummerte han troppen på et medlemsmøte på klubbhuset.

- FFK har få spillere med stor fotballforståelse. Bora Zivkovic og Markus Ringberg er våre beste.

FFK innledet sesongen sterkt, og etter hvert kom "Bora" tilbake i godt gammelt slag. Utover i sesongen gikk det derimot tråere for laget som etter hvert blandet seg inn i bunnstriden. Også for den populære dansken begynte det å butte imot. Selv om han spilte 24 av 26 seriekamper slet han med skader store deler av sesongen.

Men det som kanskje tæret mest, var forholdet til trener Olsen. "Bora" trivdes dårlig i "Drillos" spillesystem, og en periode vurderte han å bryte kontrakten og reise hjem til Danmark.

- Vi hadde jo ikke et eget spill. Det var kun lange baller. Vårt spillesystem i fjor gjorde at jeg sjelden kom i nærheten av ballen. Å legge all skyld på Drillo blir feil, men jeg passet helt enkelt ikke inn i det systemet vi ble pålagt å spille av ham. Det ble altfor mye fokus på å ikke gjøre feil. Når det hele tiden ble fokus på feilene som ble gjort, så skaper det åpenbart en nervøsitet hos spillerne. Jeg var mildt sagt dritt lei, ettersom jeg følte at systemet gikk ut over mine egne prestasjoner, sa dansken til Fredriksstad Blad 6. mars 2006.

Før sesongen 2006 ble Živkovic valgt til lagets kaptein, og det var en motivert spiller som tok fatt på en ny sesong.

- Jeg ser det som en ære at han (Eggen) valgte meg som kaptein. Det er en vanskelig jobb og jeg føler at jeg må gå foran som et godt eksempel.

Innledningen på sesongen ble tøff både for FFK og den nyvalgte kapteinen. Etter et svakt 1-3-tap for Ham-Kam i den tredje serierunden ble "Bora" vraket fra laget. Dansken valgte dermed å gi fra seg kapteinsbindet.

- Det er feil at jeg skal være kaptein når jeg ikke spiller fast på laget. Derfor ønsker jeg ikke lenger å være det, sa han til Fredriksstad Blad.

Motgangen fortsatte, og en trøblete akilleshæl satte ham på sidelinjen i de kommende kampene. I slutten av mai var han tilbake, men "Boras" tid i FFK var i ferd med å gå mot slutten.

Bora Zivkovic i Vejle Boldklub.
Foto: vejle-boldklub.dk

30. juni meldte klubbens hjemmesider at FFK og "Bora" hadde kommet til enighet om å avslutte kontrakten, et halvt år før den opprinnelig gikk ut. Dansken vektla familiære årsaker som hovedgrunn for at han ønsket seg tilbake til Danmark. Han var allerede godt i gang med å bygge seg nytt hus i Silkeborg.

Živkovic' nye klubb ble Superliga-laget Vejle Boldklub. Her fikk han en drømmeåpning på sin nye karriere med å score allerede etter tre minutter i seriepremieren borte mot Brøndby. København-laget vant til slutt 2-1. Dette var tredje gang han scoret i debuten for en ny klubb, både i FCK og Herfølge gjorde han det samme. Hadde han satt straffen på Lerkendal i 2004 kun han sett tilbake på noe av en unik rekord...

Ved sesongslutt 2009 fikk midtstopperen beskjed om at kontrakten ikke ville bli forlenget, og etter tre sesonger i Vejle valgte 34-åringen å legge opp.

"Bora" huskes først og fremst som en robust og bunnsolid forsvarsspiller. Han imponerte fra første stund og var særdeles delaktig i at FFK berget plassen i Tippeligaen i både 2004 og 2005. Han var ikke blant lagets raskeste spillere, men kompenserte med plasseringsevne og rutine. I luftdueller var han nærmest uslåelig.

Borivoje Živkovic har én gang blitt tatt ut til det danske landslaget, men han har ikke spilt noen landskamper.

Les mer om Borivoje Živkovic:
Bora Zivkovic stopper karrieren (bold.dk)

Wikipedia (engelsk)

Oppdatert: 25. juli 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340