Husk meg
Brukernavn
Passord

9 Raio Piiroja

Bilde av Raio Piiroja
Posisjon Forsvar
Alder 44 år (11.07.1979)
Fødested Pämu, Estland
Høyde 190 cm
Vekt 80 kg
Nasjonalitet EE Estland
Kontrakten utløper 31.12.2011
Sesonger på a-lag 8
Obligatoriske kamper 191 (159 serie, 24 cup, 4 e-cup, 4 kvalik)
Andre klubber Pärnu, Estland (1995-96), Lelle SK, Estland (1997-99), Flora Tallinn, Estland (1999-2004), Vålerenga IF (lån - 2003). I tiden etter FFK: SBV Vitesse, Nederland (2011-2012), Flora Tallin, Estland (2012), Chengdu Blades, Kina (2013)

Biografi

Raio, Raio, Raio Piiroija
Han blør for drakt og byen, Raio Piiroija
Raio, Raio, Raio Piiroija
Han blør for drakt og by, Raio Piiroija

Raio Piiroja kom til Fredrikstad på lån fra Flora Tallin sommeren 2004, og ble utover høsten kanskje den spilleren som aller mest rettferdiggjorde tittelen ”FFKs redningsmann”. Piiroja viste rett og slett forsvarsspill man ikke hadde sett på Stadion siden Per Egil Ahlsens glansdager. Han ble umiddelbart en publikumsfavoritt.

Estlenderen var i utgangspunktet kun på lån ut 2004-sesongen, men FFK hadde sikret seg opsjon på kjøp. 

Raio Piiroja er et fast innslag på Estlands landslag.

- Jeg tror vi kjøper ham, sa trener Knut Torbjørn Eggen til Dagbladet etter at FFK hadde slått Bodø/Glimt 1-0 på Stadion 26. november. I lys av midtstopperens storspill var det aldri noen tvil om at FFK kom til å benytte seg av opsjonen. Piiroja stortrivdes også i Fredrikstad, og allerede i oktober – før serien var over – ble det klart at Piiroja skrev under for hele 4 år med FFK. Prislappen på 1.5 millioner ble sett på som et røverkjøp, selv om FFK ikke hadde for vane å bruke slike summer på enkeltspillere. Det ryktes allerede at storklubber som Arsenal og Ajax var på Fredrikstad Stadion høsten 2004 for å se midtstopperen i aksjon.

2005-sesongen ble dessverre ikke spesielt vellykket for den sympatiske midtstopperen. En skade og operasjon satte han ute av spill hele vårsesongen, og manglende kamptrening gjorde at prestasjonene sjeldent var av samme kaliber som det han leverte i hele 2004.

I 2006 var han imidlertid tilbake igjen, bedre enn noen gang. Han spilte en helt avgjørende rolle da laget nok en gang måtte spille med kniven på strupen for å overleve i Tippeligaen. I cupen headet han først Start ut av semifinalen med sin scoring i ekstraomgangene. I finalen på Ullevål ble den ”klin gærne estlenderen” dagens mann da han knuste alle i lufta og stanget inn 2-0 og 3-0. I 2006 ble han, som i 2002, kåret til ”Årets spiller” i Estland.

"Den klin gærne estlenderen" har akkurat skaffet seg evig heltestatus ved å sende FFK opp i 2-0 i NM-finalen i 2006. Kort tid etter punkterte han kampen ved å sette inn 3-0.

Piiroja mistet de fem første kampene i 2007-sesongene på grunn av en operasjon, men kom heldigvis raskt tilbake. Resten av sesongen var han sikkerheten selv og dannet sammen med Patrik Gerrbrand et meget solid stopperpar.

Under TV2s fotballgalla i november var Raio Piiroja nominert som ”Årets forsvarer”, men måtte se seg slått av LSKs Frode Kippe. En trøst var det kanskje at han nok en gang ble kåret til "Årets spiller" i Estland.

2008-sesongen startet litt nølende for den estiske kjempen, men etter hvert spilte han seg stort opp. Hjemme mot Vålerenga 30. juni fikk Piiroja en trøkk i hodet og måtte forlate banen. Etter et kort opphold i garderoben, kom han på karaktertisk vis joggende ut igjen med bandasje rundt hodet. Stadionpublikummet svarte med trampeklapp. Resten av sesongen var estlenderen bankers på FFK-laget som til slutt stakk av med sølv i serien.

I desember 2008 ble han for tredje gang på rad kåret til "Årets spiller" i Estland.
- Hvis noen andre enn Piiroja ønsker denne prisen neste år, må de ta et stort steg, sa Estlands fotballpresident Aivar Pohlak til uefa.com.

Raio Piiroja har flere ganger vært linket til større klubber. Høsten 2008 la tyrkiske Gençlerbirligiinn et bud på omtrent fem millioner kroner. Budet ble kontant avslått av FFK.
- Det var aldri mitt valg å ikke dra til Tyrkia, fortalte Piiroja til ffksupporter.net.
- Økonomisk ville vel dette ha vært svært gunstig for deg?
- Ja, jeg ville ha tjent like mye på ett år i Tyrkia som jeg gjør på tre og et halvt år i Fredrikstad. Omtrent fire ganger så mye. Men jeg respekter at jeg er under kontrakt. Klubben hadde all rett til å avslå budene. Når de valgte å gjøre det, så ble det aldri mitt valg å ta.

- Det stemmer at vi mottok bud fra Tyrkia som vi selvsagt behandlet seriøst, men som ikke var i nærheten av hva vi forventer for en spiller av Piirojas kaliber, forklarte administrerende direktør Runar Henriksen.

Piiroja var en av FFKs beste spillere gjennom 2009-sesongen. Han spilte 25 av 30 kamper og scoret tre mål, men måtte til slutt ta den tunge turen ned i Adeccoliagen sammen med resten av lagkameratene.

Estlenderen spilte sin 100. seriekamp for FFK borte mot Vålerenga 16. mai 2009.

Piiroja står med over 80 landskamper for Estland og gjør stadig gode kamper på internasjonalt nivå. Piiroja har sin store styrke som duellspiller. Tidligere FFK-trener Egil "Drillo" Olsen mener at estlenderen er helt i europatoppen når det kommer til hodespill.

Med sin entusiastiske og kompromissløse spillestil har Raio Piiroja blitt en av Plankehaugens aller største helter. Heltestatusen ble ikke noen mindre da han i august 2007 skrev under en ny kontrakt som bandt ham til klubben ut 2011-sesongen.

Utover i 2011 ble det klart at Piirojas kontrakt med FFK ikke kom til å bli forlenget. Noen timer før overgangsvinduet stengte 31. august 2011 ble det kjent at FFK hadde akseptert et bud fra nederlandske Vitesse. Etter syv sesonger med opp- og nedturer var dermed klubblegenden ferdig i Fredrikstad.

Les mer om Raio Piiroja:
Intervju med ffksupporter.net 11. mai 2009
Spillerprofil FFK
Wikipedia

Oppdatert: 31. august 2011

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340