Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Spillerportrett

Bengt Evert "Bengan" Andersson

Les mer og bli kjent med FFKs nyeste tilvekst.
Tekst av Martin Henriksen, foto: Tölö IF
Lagt ut: 08. May 2008 - 22:30
Relaterte saker: Bengt Andersson overtar som 2. målvakt

Navn: Bengt Evert Andersson
Født: 11. august 1966
Tidligere klubber: Hanhals BK (Kungsbacka IF i dag), GAIS, IK Brage, Örgryte IS, CD Tenerife, IFK Göteborg

Gutten skal hete Bengt Evert

Bengt Evert ”Bengan” Andersson ble født 1966 i Kungsbacka, en liten kommune på Sveriges vestkyst mellom Gøteborg og Malmø. Som femåring begynte han å spille fotball for den lokale klubben Hanhals BK.

I 1979 år flyttet familien til Göteborg, og 13 år gamle Bengt meldte overgang til GAIS. To år senere fikk han sin A-lagsdebut. Han måtte derimot vente til 1984 før han som 17-åring fikk spille sin første seriekamp. GAIS vekslet på denne tiden mellom å spille på det andre og tredje høyeste nivået i Sverige.

Til Eliteserien

Som 19-åring skrev han i 1986 under for IK Brage fra Borlänge i Dalarna. Her fikk han sin eliteseriedebut året etter, og deretter forble han lagets førstevalg mellom stengene. Brage rykket ned fra Allsvenskan i 1990, men to år senere var Bengt Andersson svært delaktig da klubben vant sin førstedivisjonsavdeling og påny tok steget opp i det gode selskap.

Men ”Bengan” ville flytte på seg etter syv år i Dalarna. Etter 1992-sesongen vendte han tilbake til Gøteborg og skrev under for Örgryte IS. Her opplevde han å rykke ned fra Allsvenskan i sin første sesong, men året etter vant ÖIS sin avdeling og rykket rett opp igjen. I 1995 og 1996 berget laget plassen med god margin, blant annet takket være solid målvaktsspill av Bengt Andersson.

1996 var også året Bengt Andersson debuterte på det svenske A-landslaget. Totalt ble det 11 kamper for ”Blågult”. Han har også 13 juniorlandslagskamper.

Proffliv 

Anderssons opptreden mellom stengene i ÖIS hadde pirret nysgjerrigheten til utenlandske klubber, og i 1997 var det klart for ”Bengans” første (og eneste) proffeventyr. Stoppestedet ble Kanariøyene og Club Deportivo Tenerife. Det ble to sesonger for den daværende Primera División-klubben, før han vendte tilbake til Sverige og skrev under for sin tredje Gøteborgklubb.

I IFK Göteborg er Bengt Andersson for en legende å regne. Fra han debuterte i 1998 til han ga seg ti sesonger senere spilte han 365 kamper for ”Blåvitt”.  Han er den eldste spilleren som noensinne har spilt for klubben. I 2001 ble han tildelt ”Ärkeängeln”, en pris IFKs supportergruppe Änglarna hvert år deler ut til den spilleren som har vist klubben størst lojalitet.

I 2007, hans siste sesong på toppnivå, fikk Bengt Andersson endelig oppleve å bli svensk mester. I en rekordjevn liga vant IFK sitt første seriegull på 11 år. Få dager etter at seriemesterskapet var avgjort innkalte IFK til pressekonferanse. Her offentliggjorde ”Bengan” at han ville trappe ned og begynne å spille for fjerdedivisjonsklubben Tölö IF fra hjembyen Kungsbacka.

Enter Grönis

Etter at Rami Shaaban forlot FFK til fordel for Hammarby våren 2008, gjorde trener Anders Grönhagen det klart at klubben ville satse på sine to unge målvakter, Lasse Staw og Erik Mellevold Bråthen. Samtidig ønsket han å ha en rutinert keeper i bakhånd om noe skulle skje med ungguttene, og 11. april 2008 offentliggjorde FFK at de hadde tegnet en avtale med Bengt Andersson. Avtalen tilsa at Andersson skulle bli i Tölö for å få matchtrening og tiltre FFK-troppen ved behov. Behovet skulle komme til å melde seg allerede måneden etter da Erik Bråthen slo opp en gammel bruddskade i hånden.

Bengt Evert Andersson er en allsidig mann. I tillegg til å være en habil keeper, er han utdannet helsearbeider og brannmann. I dag jobber han som snekker. Han er gift med Annelie og har tre sønner, Linus, Marcus og Jonatan.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 21:35 | 06d4061f