Husk meg
Brukernavn
Passord

6 Tamás Szekeres

Bilde av Tamás Szekeres
Posisjon Forsvar
Alder 51 år (08.09.1972)
Fødested Budapest, Ungarn
Høyde 182 cm
Vekt 79 kg
Nasjonalitet HU Ungarn
Sesonger på a-lag 1
Obligatoriske kamper 14 (11 serie, 3 cup)
Andre klubber Vågakameratene IL (1990), Ferencvárosi TC, Ungarn (1990-95), MTK Hungária FC, Ungarn (1995-98), Újpest FC, Ungarn (1999), K.A.A. Gent, Belgia (1999-2000), FC Energie Cottbus, Tyskland (2000-01), Strømsgodset IF (2001), Debreceni VSC, Ungarn (2001-04), FC Sopron, Ungarn (2004-05), Tromsø IL (2005-06)

Biografi


Ungarske Tamás Szekeres hadde levd et omflakkende fotballiv da han kom til Fredrikstad sommeren 2006 for å løse FFKs forsvarsproblemer. Noen redningsmann ble han derimot ikke.

Allerede i 1990 hadde Szekeres sitt første Norgesopphold da han som 18-åring tilbrakte et år på folkehøyskole med dertil spill for lille Vågakameratene fra Vågan i Nordland. Deretter brakte fotballen ham rundt til klubber i Ungarn, Belgia og Tyskland. I Ungarn var han med på å vinne tre serie- og syv cupmesterskap. I 2001 spilte forsvarsspilleren fem kamper for Strømsgodset IL.

Sommeren 2005 signerte venstrebacken, som tidligere hadde spilt sammen med blant andre Ole Martin Årst og Morten Pedersen i belgiske Gent, en ettårsavtale med Tromsø IL. Det ble totalt 20 kamper for ungareren i TIL-drakta i løpet av høstsesongen 2005 og vårsesongen 2006, og han ble matchvinner da TIL slo Galatasaray 1-0 på Alfheim og senere gikk videre til gruppespillet i UEFA-cupen. Da han sommeren 2006 kun ble forespeilet en halvtårskontrakt, valgte Tamás Szekeres å takke nei til "Gutan" og forlate Nordens Paris.

I stedet gikk turen til Østfolds hovedstad. FFK hadde blant annet sjekket spilleren via tidligere Gent-trener Trond Sollied, og Knut Torbjørn Eggen hadde store forhåpninger til sin nyervervelse.

- Rapportene sier også at det her er snakk om en utrolig profesjonell og holdningssterk spiller
, sa FFK-treneren til Fredriksstad Blad 29. juni 2006.

Hovedpersonen selv var spent på sin nye klubb.

- Familien trives godt i Norge, og vi har ikke lyst til å avbryte skolegangen for barna ved å flytte til et annet land. Derfor var det fint at FFK viste interesse,
fortalte Szekeres som kun så det som positivt at landsmann Mihály Tóth allerede fantes i klubben.
- Vi har spilt på samme lag i to år, og mot hverandre i ungarsk liga i 12 år, så vi kjenner hverandre godt.

A-lagsdebuten kom 2. juli da han kom inn i det 87. minutt i 1-2-tapet for Lyn på Stadion.

Resten av sesongen ble en kamp for tilværelsen for FFK. I den 23. serierunden gikk turen til Alfheim og kamp mot Tromsø. På stillingen 1-1 gjorde venstreback Tamás Szekeres en grov bom som hjemmelaget utnyttet til å gå opp i ledelsen. FFK tapte til slutt 1-3, og sto med begge beina plantet i nedrykkssumpa da tre seriekamper gjensto.

Det var en skuffet men offensiv ungarer som møtte pressen etter kampen.

- Jeg vet at dere journalister må gjøre jobben deres, men jeg synes det blir urettferdig at jeg blir gjort til syndebukk. Det er lett å legge skylden på enkeltpersoner, men slik er ikke fotballen
, var den klare beskjeden til Fredriksstad Blad.

Tromsø-kampen markerte på sett og vis begynnelsen på FFK-nedturen til Tamás Szekeres. Nå berget riktignok FFK plassen, men til de to neste kampene ble venstrebacken benket. Han ble byttet inn etter pause i begge kampene, men måtte stå over serieavslutningen hjemme mot Rosenborg på grunn av gule kort.

Tamás Szekeres kom heller ikke på banen da FFK vant 3-0 over Sandefjord i cupfinalen 2006, men spill i de tidligere rundene gjorde at han kunne krone seg med tittelen Norgesmester.

Innledingen på 2007-sesongen ble enda tyngre. I februar ble Szekeres og lagkamerat Jørgen Magnussen flyttet ned til treningsgruppe 2, og måtte trene med FFKs rekrutter og juniorer i stedet for A-laget.

- Det har vært tøft, men samtidig måtte jeg akseptere klubbens valg. Men har forsøkt å ha en profesjonell holdning til dette hele veien og mener selv jeg har gitt alt på trening og i kamp
, fortalte han senere om degraderingen.

FK Sparta Sarpsborg var i utgangspunktet interesserte i å sikre seg den rutinerte forsvarsspilleren, men ungarerens lønnskrav ble for høye. I juli gikk Szekeres' kontrakt med FFK ut, og han reiste deretter tilbake til Ungarn. Kort tid etter ble han ansatt som teknisk direktør i det ungarske fotballforbundet.

- Jeg er ikke ansvarlig for det som skjer på banen, men har ansvaret for alt utenfor. Det kan være alt fra reiser og overnatting til det å holde kontakten med spillere og forhandle om sponsoravtaler
, fortalte Tamás Szekeres til Fredriksstad Blad 27. juli 2007.

Tiden i Norge har gjort at Tamás Szekeres snakker flytende norsk, og hver måned er han og familien på skandinavisk treff i Budapest. Han er utdannet historielærer.

Tamás Szekeres har seks A-landskamper for Ungarn.

Les mer om Tamás Szekeres:
Spillerprofil Tromsø IL

Oppdatert: 25. mars 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340