Husk meg
Brukernavn
Passord

Ríkharður Daðason

Bilde av Ríkharður Daðason
Posisjon Angrep
Alder 52 år (26.04.1972)
Fødested Reykjavik, Island
Høyde 190 cm
Vekt 81 kg
Nasjonalitet IS Island
Sesonger på a-lag 1
Obligatoriske kamper 9 (9 serie)
Andre klubber Fram Reykjavik, Island (1989-1995), KR Reykjavik, Island (1996-97), Kalamata FC, Hellas (1996-97), Viking (1998-2000), Stoke City, England (2000-02), Lillestrøm (2002-03). I tiden etter FFK: Fram Reykjavik, Island (2004-2005)

Biografi


I slutten av august 2003 leide et opprykksjagende FFK ut den gamle toppscoreren Lars Petter Hansen til avdelingskollega Bærum. Dagen etter ble det klart at klubben mer eller mindre hadde erstatteren klar, den gamle Stoke-spilleren Ríkharður Daðason.

Ríkharður Daðason i Stoke City.

Daðason startet karrieren i Fram Reykjavik som 17-åring i 1989. Året etter var han med på å sikre klubbens 18. og foreløpig siste seriemesterskap. Etter seks sesonger i Fram flyttet han til naboklubben KR Reykjavík hvor han ble ligaens toppscorer i 1996 med 14 mål på 18 kamper.

Et mislykket opphold i greske Kalamata FC i 1996/97 førte bare til ett mål på ti kamper, og han vendte tilbake til Island og fullførte 1997-sesongen i KR Reykjavík. Den høyreiste spissen hadde nå fanget interessen til norske Viking, og før seriestart flyttet han til Stavanger.

Islendingen ble en åpenbaring i Viking-trøya. På tre sesonger scoret han smått utrolige 48 mål på 68 seriekamper. Iregnet cup- og treningskamper sørget han for 90 mål på 118 kamper fra 1998 til 2000.

Britiske Stoke City hadde tradisjon for å hente islandske spillere, og nå kastet de sine øyne på Vikings toppscorer. Daðason ble i Stoke fra 2000 til 2002 men slet med å spille seg til fast plass på laget.

På grunn av manglende spilletid reiste han tilbake til Norge og signerte for Lillestrøm. Stoke løste islendingen fra kontrakten og lot LSK få ham gratis, men Romerike-klubben måtte betale Stoke en stor sum etter et visst antall kamper. I løpet av 2003-sesongen ble det klart at Lillestrøm slet med store økonomiske problemer, og da Dadason nærmet seg det antall kamper som ville føre til Stoke kunne kreve penger, ble han satt på benken.

Fremadstormende FFK så sitt snitt til å hente måltyven og inviterte ham nedover til Østfold for å se på forholdene. Islendingen likte tydeligvis det han så. Å bli i Lillestrøm var uansett lite aktuelt.

- Det er jo pengetrøbbel i Lillestrøm, og de har ikke råd til å la meg spille kamper. Det jeg ønsker mest av alt er regelmessig førstelagsfotball
, sa Daðason til Fredriksstad Blad 28. august 2003.

På grunn av overgangsreglene var islendingen først i tvil om han skulle skrive under for rødbuksene. Han ønsket i utgangspunktet en tre måneders-kontrakt som kunne forlenges om FFK rykket opp. Halvannet år i 1. divisjon fristet ikke.

- Både FFK og jeg ønsker helst å inngå en avtale om tre måneders spill, for så å reforhandle kontrakten etter sesongslutt. Problemet er at ifølge regelverket kan man ikke endre på kontrakten etter så kort tid.

Ríkharður Daðason jubler for scoring hjemme mot Start i 2003.

FFK og Daðason kom til slutt til enighet, og rett før overgangsvinduet stengte 31. august ble han klar for klubben. Ríkharður, kona Thårey og stesønnen Vilhjalmur ble boende på Lillestrøm, og spilleren skulle pendle til Fredrikstad ut sesongen. Som så mange ganger før hadde Terje Høili en finger med i spillet for å få til overgangen.

Spissen ble presentert som FFK-spiller under hjemmekampen mot Ørn/Horten 31. august. 5000 mennesker reiste seg og ga islendingen trampeklapp da speaker Dag Solheim inviterte ham ut på stadionmatta.

- Det er helt utrolig at folk vil ta imot meg på denne måten. FFK og byen Fredrikstad har imponert meg så langt
, sa hovedpersonen selv til Fredriksstad Blad etter kampen som FFK for ordens skyld vant 3-0.

Daðason debuterte da han kom inn de siste 35 minuttene borte mot Lars Petter Hansens nye klubb Bærum. Verken nyervervelsen eller resten av laget imponerte, og kampen endte 1-1.

Sitt første mål for sin nye klubb kom 15. september hjemme mot Start. FFK spilte en meget svak kamp, men Daðasons 2-1-scoring etter 67 minutter holdt til tre poeng. Seieren førte FFK opp på direkte opprykksplass.

FFK holdt koken i de neste kampene, og kunne sikre opprykket til Tippeligaen med seier i siste kamp hjemme mot Oslo Øst.

Skyene lå tungt over byen, og regnet høljet ned da 9.000 mennesker presset seg sammen på Stadion 1. november.

Med seier over nedrykksklare Oslo Øst ville Fredrikstad Fotballklubb være klare for eliteserien for første gang på 20 år. Det lå en forknytt spenning i luften blant de søkkvåte tilskuerene. Kanskje smittet stemningen over på spillerne, for Oslo Øst sjokkåpnet med å ta ledelsen etter ett minutt. Kort tid senere lå en ny ball i Fredrikstad-målet, men scoringen ble heldigvis annullert.

Etter 11 minutter eksploderte Fredrikstad Stadion. Ríkharður Daðason utliknet til 1-1. Deretter fulgte syv magiske minutter. Bjørnar Johannessen gjorde 2-1 etter 14 minutter, før Daðason igjen var på rett sted fire minutter senere. Da Johannessen satte inn sitt andre etter en drøy halvtime fantes det ikke noe bedre sted på jord enn Fredrikstad Stadion.

Islendingen og de andre heltene ble hyllet med fakkeltog og ellevill feiring på byens mange vannhull.

Den nye Tippeliga-klubben ønsket å ha med Daðason videre, men var klare på at han måtte flytte til Fredrikstad. Å pendle fra Lillestrøm for å spille fotball var ikke ideelt. Trener Knut Torbjørn Eggen var også åpen på at spissparet Dadason/Markus Ringberg ikke utfylte hverandre godt nok.

- De er for like. Markus er vår toppscorer og har langtidskontrakt. Han er spilleren vi satser på. Det vet Dadason
, sa Eggen til Fredriksstad Blad.

Islendingen var derimot ikke interessert i å flytte til plankebyen, og etter nyttår ble han og klubben enige om å avslutte samarbeidet. Fasiten for Ríkharður Daðason ble fem mål på ni kamper, og han skal ha sin del av æren for at FFK rykket opp til landets øverste liga etter 20 år i skyggenes dal.

Daðason flyttet tilbake til Island og signerte for gamleklubben Fram Reykjavik. Han la opp etter 2005-sesongen.

Ríkharður Daðason har 44 A-landskamper og 14 mål for Island i perioden 1991-2003.

Les mer om Ríkharður Daðason:
Wikipedia

Oppdatert: 1. mai 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340