Husk meg
Brukernavn
Passord

Håkan Söderstjerna

Bilde av Håkan Söderstjerna
Posisjon Midtbane
Alder 48 år (30.10.1975)
Fødested Teckomatorp, Sverige
Høyde 176 cm
Vekt 75 kg
Nasjonalitet SE Sverige
Sesonger på a-lag 2
Obligatoriske kamper 55 (51 serie, 4 cup)
Andre klubber Landskrona BoIS, Sverige (1994-96), Fremad Amager, Danmark (1996-2000), Tiong Bahru, Singapore (1998), Landskrona BoIS (2000-02). I tiden etter FFK: Landskrona BoIS (2005-07)

Biografi


Folk sperret opp øynene da Knut Torbjørn Eggen presenterte den enarmede Håkan Söderstjerna etter opprykket til 1. divisjon i 2002.

Håkan Söderstjerna i Landskrona BoIS.
Foto: landskronabois.com

Söderstjerna kom fra en kanonsesong i Allsvenskan for sitt Landskrona BoIS hvor han hadde spilt en sentral rolle da det nyopprykkede laget reddet plassen med et nødskrik. Det var i den samme klubben midtbanespilleren startet seniorkarrieren i 1994, men han kunne også se tilbake på et lengre opphold i Københavnklubben Fremad Amager. Etter sesongslutt i 2002 var han på prøvespill i FC København, men den danske storklubben var i økonomiske problemer og partene ble ikke enige om kontrakt.

Allerede før svensken ankom plankebyen, var forventningene skrudd i været.

- Håkan Söderstjerna er for sitt Landskrona det Dennis Bergkamp er for sitt Arsenal. Håkan Söderstjerna er for sitt Landskrona det Anders Svensson burde være for det svenske landslaget
, skrev kommentator Lasse Anrell i Aftonbladet i 2002.

17. februar skrev Håkan Söderstjerna under en treårskontrakt med FFK. Avtalen inneholdt det spesielle punktet at klubben skulle være i tippeligaen senest innen to år. I motsatt fall ville kontrakten bli reforhandlet. Som så mange ganger før var det investorene Jon Brynildsen og Terje Høili som sørget for at overgangen gikk i orden. Hovedpersonen var var krystallklar da papirarbeidet var utført.

- Jeg er en offensiv person. Jeg ville aldri, aldri, aldri ha kommet hit hvis ikke FFK hadde hatt ambisjoner. Her er det interesse. Fotballkultur. Dette er stort
, slo han fast overfor Fredriksstad Blad.

Håkan Söderstjerna og Knut Torbjørn Eggen da svensken
signerte for FFK i februar 2003. Foto: Trond Thorvaldsen

"Landskronas Dennis Bergkamp" viste gode tendenser i første treningskamp for FFK. Han vartet opp med tempo, teknikk og kreativitet, men kunne ikke hjelpe at Strømsgodset vant 2-1 i Vallhall i Oslo.

Både Söderstjerna og FFK startet rufsete da serien tok til i 2003. Vendepunktet for både svensken og resten av laget kom borte mot Ørn/Horten 16. mai. Venstrekanten var nest sist på tre av FFKs mål, og med 5-0 til slutt ble det en lystig 17. maifeiring.

FFK hadde kommet inn på vinnersporet, og resten av 1. divisjonssesongen ble en fest. Håkan Söderstjerna klarte riktignok ikke å prege laget slik man hadde håpet, men han spilte 28 av 30 seriekamper, og skal ha sin del av æren for at FFK sikret seg en plass i eliteserien for første gang på 20 år. Onsdag 18. juni gjorde han den gamle keeperkjempen Frode Grodås til statist da han dundret et skudd fra 20 meter helt opp i vinkelen borte mot Hønefoss. Scoringen gjorde at FFK kunne reise fra Ringerike med 1-1 og et viktig poeng.

Svensken var ikke fornøyd med det han hadde prestert i FFK-trøya i løpet av sesongen.

- Nei, jeg har på ingen måte prestert som jeg hadde håpet på. Det har tatt tid å omstille seg. Det var jeg ikke forberedt på
, fortalte han Fredriksstad Blad 7. oktober.

Venstrekanten var klar på at spill i toppserien var å foretrekke fremfor 1. divisjon.

- Tippeligaen passer meg bedre. Jeg er en spiller som vil ha ballen langs bakken. I fjor ble det mest posisjonsspill. FFK brukte ikke kantene så mye.

Håkon Söderstjerna og Roger Risholt høsten 2004.
Foto: Arnt E. Folvik

Møtet med toppserien ble derimot tøft for den blide svensken. Han fikk sesongoppkjøringen spolert av skader, og slet lenge med en muskelskade i låret. Han var riktignok på banen i 23 av 26 kamper, men leverte variable prestasjoner. For første gang i sin karriere måtte han tåle hard kritikk fra både media og stadionpublikummet.

- Jeg har ikke befunnet meg på et så dårlig nivå som mange journalister vil ha det til
, sa en oppgitt Söderstjerna etter å ha blitt vraket til bortekampen mot Stabæk 19. september 2004.

Nedturen fortsatte da Egil "Drillo" Olsen tok over som FFK-trener i 2005. Nok en gang ble sesonginnledning preget av skader, og før sesongstart fikk Håkan Söderstjerna beskjed om at han kom til å få lite spilletid. FFKs midtbane var overbefolket, og "Drillo" hadde en periode 13 spillere å velge mellom til de fem midtbaneplassene. I mai 2005 fikk svensken tilbud om å bli løst fra kontrakten med FFK.

Söderstjerna benyttet våren og sommeren til å trene seg opp igjen, og i juli skrev han under for gamleklubben Landskrona BoIS. I begynnelsen av juni gjennomførte han sin siste trening med FFK, og det var en ettertenksom svenske som så tilbake på tiden i Norge.

- Jeg gjorde rett i å spille for denne fantastiske klubben. To opprykk på like mange år, men når man blir skadet, kan det ende slik
, fortalte han Fredriksstad Blad. Uttalelsen om at han skulle vise hva han dugde til da FFK rykket opp til Tippeligaen, hadde forfulgt ham gjennom Fredrikstadoppholdet.

- Risholt og de andre på laget minner meg på hva jeg sa dengang. Jeg må vel ta selvkritikk for den.

Returen til Sverige ble like variabel som tiden i FFK. Han leverte stort sett varene, men gikk også mye skadet. I 2007 la Håkan Söderstjerna opp for å konsentrere seg om studier. Han jobber i dag for den svenske banken SEB.

Det var ingen ulykke som gjorde at Håkan Söderstjerna kun har en arm. Han er rett og slett født slik.

Skribent og tidligere Plankehaugen-leder Jon Syversen ga Håkan Söderstjerna plass på venstrekanten da han i 2007 satt opp sitt drømmelag av FFK-spillere fra de siste seks årene.

- Jeg har sjelden truffet en mer hyggelig person. Han var for det meste skadet, hvis vi skal tro han snakket sant. En annen årsak kan være at han hadde en utrolig vakker kone.

Les mer om Håkan Söderstjerna:
Wikipedia

Oppdatert: 21. mars 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340