Husk meg
Brukernavn
Passord

22 Celso Borges Mora

Bilde av Celso Borges Mora
Posisjon Angrep
Alder 36 år (27.05.1988)
Fødested San José, Costa Rica
Høyde 185 cm
Vekt 78 kg
Nasjonalitet CR Costa Rica
Kontrakten utløper 31.12.2011
Sesonger på a-lag 3
Obligatoriske kamper 90 (73 serie, 12 cup, 1 e-cup, 4 kvalik)
Andre klubber Club Deportivo Saprissa, Costa Rica (2005-09). Etter FFK. AIK (2012-)

Biografi


Det costarikanske stortalentet Celso Borges Mora kom til FFK i begynnelsen av 2009-sesongen.

Midtbanespilleren, som regnes som et av Mellom-Amerikas største talenter, er født i Costa Ricas hovedstad San José. Under skolegangen ved Sistema Educativo Saint Clare ble undervisningen stadig avbrutt av fotballspill både innenfor og utenfor Costa Ricas grenser.

Celso Borges Mora (til venstre) i kamp med Dwanye De
Rosario i CONCACAF Champion Cups semifinale mellom
Club Deportivo Saprissa og Houston Dynamo på Ricardo
Saprissa Stadium i San José 9. april 2008.
Foto: Roger Benavides

Borges Mora ble tidlig en del av ungdomsavdelingen til Club Deportivo Saprissa, Costa Ricas største og mestvinnende klubb. Debuten for A-laget kom i begynnelsen av 2005, da stortalentet bare var 16 år.

De neste årene markerte unggutten seg som en sentral spiller for et uovervinnelig Saprissa-lag. San José-klubben vant den costarikanske ligaen hvert år fra 2005 til 2008, med Celso Borges Mora i en sentral rolle på midtbane. I 2006 ble Borges Mora kåret til en av verdens 50 største talenter i 2006 av World Soccer, og i 2008 ble han kåret til Årets Spiller i den costarikanske ligaen av landets sportsjournalister.

Suksessen i den hjemlige serien og etter hvert det costarikanske landslaget tiltrakk seg smått om sen oppmerksomheten til europeiske klubber. Både Blackburn Rovers, Anderlecht, Palermo, Manchester City, Werder Bremen og Spartak Moskva ble nevnt som potensielle klubber. Det kom derfor som en overraskelse på mange da FFKs sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen 18. januar 2009 annonserte at FFK hadde signert Celso Borges Mora for 3,5 år på en såkalt pre-contract.

Overgangen til Norge førte til umiddelbare reaksjoner i Borges' hjemland. Deportivo Saprissas klubbeledelse var oppgitt over både spilleren og hans agent, Jorge Ulloa.

- Noen ganger blir spillerne gale og ønsker og gå. Men Celso Borges burde vært i en annen liga, slo klubbpresident Mariano Varela fast overfor costarikansk presse.
- Han hadde fortjent å spille i Champions League, men hvorfor Norge?

Tor-Kristian Karlsen var ikke redd for å ta store ord i sin munn om nyervervelsen.

- Med Celso har vi fått tak i en fotballspiller i diamantklassen som trenerteamet kan glede seg til å ferdigslipe, sa Karlsen til fredrikstadfk.no.
- Han kan faktisk minne litt om en purung Michael Ballack.

20-åringen skulle i utgangspunktet ikke komme til Fredrikstad før kontrakten med Saprissa gikk ut i juni 2009, men etter lengre tids forhandling ble han kjøpt fri og kom til plankebyen i begynnelsen av april. Saprissa forhandlet seg fram til en andel av et eventuelt videresalg.

Hovedpersonen så frem til å prøve seg i Europa, men var klar på at FFK kun var et steg på veien mot en av de store ligaene.

- Jeg valgte FFK fordi jeg ser det som inngangsbilletten til Europa. Erfaringen jeg kan oppnå, den strukturerte fotballen, gir meg grunnlaget for å heve mitt eget nivå og møte kravene ute i Europa, fortalte Borges til ffksupporter.net 27. januar.

5. april landet Celso Borges Mora i Norge, og 15. april debuterte han for FFK2 da laget slo Åsane 1-0 i serieåpningen i 2. divisjon i Bergen. Målet ble scoret av en annen nykommer, 17-årige Lalawele Atakora.

Debuten for A-laget kom 20. april på Viking Stadion. I likhet med resten av FFK-laget spilte Borges en svak kamp, men han var nest sist på ballen da Raymond Kvisvik ufortjent nok fastsatte sluttresultatet til 2-1.

Sitt første A-lagsmål kom i hjemmekampen mot Tromsø 7. mai. Dette var Borges' første hjemmekamp fra start, og han takket for tilliten med å heade en Kvisvik-corner i mål etter 77. minutter. Scoringen førte FFK opp i 2-0, og kampen endte til slutt med en komfortabel 3-0-seier.

Celso Borges Mora har vært kaptein for Costa Ricas U17-, U19- og U20-landslag. I 2008 debuterte han for A-landslaget i en VM-kvalifiseringskamp hjemme mot Grenada, og har siden vært fast på Costa Ricas midtbane.

Celsos far er Alexandre Borges Guimarães, tidligere Deportivo Saprissa-spiller og -trener. Etter å ha ført Costa Ricas A-landslag til VM i 2006, tok han over som trener for Panamas A-landslag i 2007 og 2008.

Les mer om Celso Borges Mora:
Landslagsstatistikk i FIFA-turneringer

Wikipedia (engelsk)

Oppdatert: 9. mai 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340