Passord
temp

FFK-Alta 3-0 (2-0)

Godt resultat på en middels dag

FFK møtte Alta til serieåpning på Fredrikstad Stadion mandag ettermiddag. Finspillet uteble fra begge lag, men FFK vant til slutt 3-0. Det viktigste er at serien er i gang, og at laget tok tre viktige poeng.

Tekst av Marius Kjølstad, Foto: Jørgen Grytøyr
Lagt ut: 05. April 2010 - 20:17

Les vår spillerbørs her og registrer din egen

Nervøs start

Det var Alta som hadde de første små farlighetene. Etter seks minutter «solgte» Wallace seg, og lot en Alta-spiller komme rundt på høyre. Innlegget ble blokkert, og resuterte i en corner som ble ufarlig. Like etterpå kom Alta til skudd, men Lasse Staw reddet enkelt.

De første ti minuttene var i det hele tatt dårlige. Flere FFK-spillere virket stresset, og hadde mange feilpasninger. Spesielt Vidar Martinsen hadde en del dårlige avleveringer. Unntaket var Jan Tore Ophaug, som viste klokhet og ro ved flere anledninger. Nevnte Ophaug fikk en småstygg takling på seg etter åtte minutter, men kom seg opp på beina igjen.

Elleve minutter skulle det gå før FFK fikk til noe som helst. Hans Erik Ramberg spilte opp en feilvendt Andreas Tegström i 16-meteren. Sistnevnte slo en glimrende stikker til Wallace som var i full fart på sin venstreside. Brasilianeren kom til skudd fra skrått hold, og ballen gikk over.

Straffe?

13 minutter ut i kampen oppsto det en kontroversiell situasjon. Altas Diomande Alassane slo en frekk tunell på Raio Piiroja i 16.meteren. Sistnevnte felte deretter Alta-spissen, og for undertegnede sin del så det ut som en soleklar straffe.

FFK sender ikke kontroversielle situasjoner på storskjermen, derfor er det vanskelig å si om dommer Rafiq gjorde rett eller ikke. På pressetribunen var det delte meninger, men her tror jeg dommeren skulle ha blåst straffe til Alta.

Nesten-tabbe av Lasse

Etter 14 minutter fikk Alta corner fra høyre. Ballen ble klarert til en Alta-spiller på venstrekanten. En kjapp Amin Askar stjal ballen, og slo en nydelig cross mot Mattias Andersson. Faris Efendic i Alta-buret sto langt ute, og fikk avverget med en heading. Bra keeperspill, og en glimrende ball fra Askar.

Like etterpå får Lasse Staw et tilbakespill. Det ser ut til at FFK-keeperen har god kontroll, men første-touchen blir litt lang. En årvåken Alassane snapper ballen, men Staw er heldig når han får taklet til corner.

En forferdelig inngripen av Staw, som satte et støkk i de 7000 på tribunene. På den påfølgende corneren viste han seg derimot fra en helt annen side, da han elegant plukket ballen i feltet.

Venstresiden best

Det lille FFK skapte de første 15 minuttene kom fra venstresiden vår. Vidar Martinsen hadde noen innlegg fra dypt i banen på høyre siden, men ellers var det Wallace Pereira og Joachim Thomassen som sto for de fleste farlighetene.

Etter 24 minutter kom Wallace til dødlinja inne i 16-meteren. Han forsøkte å legge ballen ut 45 grader til Tegström, men pasningen ble litt for svak. Et godt initiativ fra vår brasilianske venstreback.

Venstresiden kan bli et av våre farligste angrepsvåpen dette året, men det kan samtidig gi kontringsmuligheter for motstanderne. Flere ganger lå FFK med kun Raio Piiroja og Jan Tore Ophaug i forsvaret. De hadde god kontroll, men det kan bli risikabelt mot litt bedre lag.

- Fredrikstad skal røkke opp i år

Det skulle ta 25 minutter før FFK-fansen fikk sitt første mål for året. Hjemmelaget fikk frispark 35 meter fra mål, etter en tøff takling på Celso Borges fra Alexandar Vasilev. Midstopperen fikk gult kort for forseelsen.

FFKs eminente frisparkeksekutør, Wallace Fernando Pereira, gjorde seg klar til å skyte. Ballen fikk en flott skru, og gikk i tverliggeren og ut. På returen kastet Vidar Martinsen seg frem og satt ballen kontant i nettet. Man kan stille spørsmålstegn ved Efendics involvering på frisparket. En Tippeliga-keeper ville nok tatt skuddet fra Wallace. Returen fra Martinsen var han derimot sjanseløs på, og det sto 1-0 til FFK!

Kun to minutter senere kom dagens andre. For første gang i kampen kom Amin Askar rundt på høyrekanten, og fikk lagt inn i feltet. Der sto Celso Borges, som skjøt ballen kontant i lengste hjørnet.

En flott scoring av costaricaneren. Løpet var godt timet, og han plasserte ballen hardt, men kontrollert nærme stolpen. Utagbart for keeper.

Etter dette begynte Plankehaugen å synge «Fredrikstad skal røkke opp i år». Kanskje litt tidlig å synge, men de to målene skapte hvertfall glede og entusiasme på tribunene.

Stor Tegström-sjanse

Etter 41 minutter måtte Alta bytte ut Diomande Alassane. Spiss-juvelen fikk et par taklinger på seg, og haltet ut av banen. Inn kom Aldin Softic.

Etter 43 minutter slo Celso Borges en horribel tversoverpasning, som ble brutt av en Alta-spiller. Midtbaneeleganten jobbet hardt for å gjenvinne ballen, men pådro seg et frispark etter å ha både revet i trøya og taklet motspilleren. Her burde han blitt belønnet med et gult kort. Alta tok frisparket kjapt, men ballen gikk utenfor.

På overtid fikk Andreas Tegström en gigantisk mulighet til å sette inn dagens tredje FFK-mål. Svensken ble nydelig gjennomspilt, men satt ballen rett i beina på keeper.

Til pause sto det altså 2-0 til FFK. Hjemmelaget var svært effektivt, men spillet var under pari.

Andersson og Wallace nære

Seks minutter etter at dommeren startet 2.omgang, fikk FFK en sjanse ved Mattias Andersson. Fra 25 meter dunket han ballen over mål på halvvolley.

I det 54.minutt fikk Wallace frispark like ved det høyre hjørneflagget. Med silkefoten sin holdt han på å skru ballen i mål, men keeper fikk avverget.

Minuttet senere fikk Andersson nok en sjanse. Joachim Thomassen slo inn fra venstre, og svensken stusset ballen like utenfor lengste stolpe.

FFK fortsetter å dominere

Etter 64 minutter lekte Tegström seg litt i 16-meteren til Alta. Etter en frekk tunell skjøt han i nærmeste hjørne, men Efendic fikk avverget.

Rett etterpå kom Alta med et lite skremmeskudd. Etter en corner gikk ballen i mål, men dommer annullerte korrekt for hands.

I det 68.minutt kom Wallace til nok en sjanse. Backen mottok en god ball fra Andreas Tegström, og skjøt knallhardt på keeper. Ballen gikk ut til corner.

Brasilianeren gikk selv ut for å ta hjørnesparket. Ballen gikk via Tegström til Andersson, som halvveis brassesparket ballen i mål. Også på dette målet kan man stille spørsmålstegn ved keeperspillet, men det tar uansett ikke fra Andersson en flott goal.

Klasseredning av Staw

To minutter senere kunne det fort stått 3-1, om ikke FFK hadde hatt en vanvittig reaksjonssterk keeper i mål. På et skudd som var på vei mot krysset, fikk Lasse Staw opp en arm og slått ballen til corner. Glimrende redning av sisteskansen vår!

Etter en kamp med flere elendige utspill, var det godt for Staw å få en så flott redning.

Rødt på Efendic?

I det 75.minutt oppsto det nok en kontroversiell situasjon på Fredrikstad Stadion. Mattias Andersson var unødvendig seint ute i en duell med Efendic. Alta-keeperen svarte med et lite slag i ansiktet på FFK-spissen.

Dommeren valgte tilsnakk til begge, og så seg fornøyd med at de tok hverandre i hånda.

Etter regelboka skulle Andersson hatt gult, og Efendic rødt. Ettersom Andersson hadde en liten albue i ansiktet på en Alta-spiller i 1.omgang, kunne det fort ha blitt en noe tidligere dusj på svensken.

Ror seieren i land

De siste 15 minuttene var lite begivenhetsrike. FFK byttet innpå Simen Rafn og Dino Mulac, men ellers skjedde det lite nevneverdig.

Det viktigste var uansett at vi fikk en solid 3-0seier. Det er mye å rette på spillmessig, men flott å se at effektiviteten er høy.

FFKs beste spiller

Vanskelig å velge noen, da alle var jevnt under pari. Vårt valg faller allikevel på Wallace Fernando Pereira. Slår noen flotte dødballer, og er til tider et aktivum på venstrekanten. Minus for at han faller ut av leddet sitt litt for ofte, men hevet seg et lite hakk over de andre.

Altas beste spiller

Til tross for at det var få kjente navn hos bortelaget, lot undertegnede seg imponere av Aziz Idris. Midtbanespilleren vant flere dueller, og virket trygg med ballen i beina.

Kampens øyeblikk

Da Flishaugen dro i gang Plankehaugen. Barne-supporterne startet å synge «Pippi-sangen», og de voksne hang seg på. Resultatet ble alt annet enn synkront og vakkert, men det er flott med entusiastiske barn. Forhåpentligvis kan Flishaugen bli en positiv opplevelse for alle barna, og samtidig skape enda bedre liv på Stadion.

Tre positive ting

Effektiviteten- FFK scoret tre mål i en kamp hvor de ikke skapte all verden. Det er en positiv ting å ta med seg videre.

Venstresiden- FFK kom flere ganger rundt på venstresiden, spesielt i 1.omgang. Dette er noe som kan bygges videre på.

En god start- Det viktigste å ta med seg fra denne kampen er tre poeng og en god start. Selv om spillet ikke var bra, innfridde laget resultatmessig. I skrivende stund ligger FFK på 2.plass i Adeccoligaen- det er der oppe vi håper å være gjennom hele sesongen.

Tre ting å jobbe med

Ingen utmerket seg- Det var ingen spillere som virkelig spilte en god kamp. Det er noe bekymringsverdig at spillere som har vært gode i treningskampene, ikke klarer å ta dette med seg til første seriekamp. Neste gang håper vi at flere enkeltspillere tar tak.

Mange cornere i mot- FFK fikk hele 13 cornere mot seg. Heldigvis for oss klarte ikke Alta å utnytte dette, men det er for svakt av et lag som skal kjempe i toppen å gi bort så mange dødballer.

Ball langs bakken- Det må jobbes mer med å holde ballen i laget, langs bakken. Flere ganger virker spillerne stresset, og får ballen så langt vekk som mulig. I Adeccoligaen ligger alt til rette for at vi kan utvikle spillet vårt, den sjansen må vi gripe.