Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Hva tabellen forteller:

- Etter 3 runder

Denne spalten er lett inspirert av NRK Bakrommets faste innslag "Litt sært, kanskje. Men for all del". Det skal handle om hva tabellen forteller utover det mest åpenbare. Her skal vi fokusere på hva som vil være en mer eller mindre sannsynlig utvikling basert på hva tallene så kjølig forteller.
Tekst av Atle Armstrong
Lagt ut: 29. April 2007 - 12:57
NB! Artikkelen var skrevet før gårsdagens oppgjør mellom Vålerenga og Strømsgodset!

For ordens skyld skal vi huske at fremtiden alltid er uviss, og at fotball er svært vanskelig å spå. Men noe vil alltid være mer sannsynlig enn annet, og utover i sesongen vil det gradvis bli mer og mer som kan sies med økende grad av sannsynlighet.

Enn så lenge er det ikke mulig å si noe som helst med sikkerhet. Tre runder er for lite, tilfeldighetenes innslag betyr for mye. Det skal vi like godt se litt nærmere på denne uken. Men allerede etter neste runde vil begynne å være mulig å spekulere i at de tendensene tabellen viser så langt kan komme til å fortsette utover sesongen. Etter fire runder er det ikke lenger bare tilfeldig hvilke lag som ligger høyt og lavt på tabellen. Alt kan skje, men noe begynner allerede her å peke seg ut som mer sannsynlig enn annet.

Etter planen vil denne spalten oppdateres etter hver fjerde runde, og vi skal holde et visst fokus på følgende forutsetning:

For å klare målsettingen om topp fire må FFK i snitt på fire kamper klare to seire og én uavgjort. Altså vinne hjemme og ta poeng i annenhver bortekamp. Da er vi med å kjemper til målstreken om fjerdeplassen. Hvis FFK slår Viking til søndag ligger vi enn så lenge an til å klare målsettingen. Selv om vi fremdeles skulle ligge lenger ned på tabellen, kan en gå ut i fra at det beror på tilfeldigheter. Enn så lenge skal vi se litt nærmere på hvor ekstremt åpen og uforutsigbar tabellen er enn så lenge. Det er verre enn man kunne tro.

Det eneste en kan si allerede med noenlunde sikkerhet er at Brann vil komme til å være høyt oppe i år. De kan ikke falle lenger enn til annenplass uansett resultat i fjerde runde. Å være på topp to etter fire runder indikerer at Brann vil ha en sterk sesong og kjempe om seriegull, alt annet vil komme uventet etter en såpass god start.

Lillestrøm derimot kan komme til å falle fra sin annenplass og helt ned til 8. plass hvis de taper sin hjemmekamp og alle andre resultater går dem i mot. Det er derfor for tidlig å si om Lillestrøm er kandidat til serigull etter bare tre runder, eller om de "bare" vil ligge an til kamp om medalje som i fjor.

I bunnen av tabellen kan Viking rykke helt opp fra 11. til tredje plass med seier. Da må de slå FFK med tre mål og ha alle andre resultater med seg.

Vålerenga er ikke stort dårligere. Vinner de med fire mål over Strømsgodset kan de komme til å klatre fra 12. til 7. plass i ett jafs. Men fremtiden er usikker. Selv med tomålsseier kan VIF like godt bli liggende på kvalikplassen sin. Om ikke det var nok; selv med seier 1-0 kan Vålerenga risikere å falle fra kvalik til nedrykksplass. Vi synes vi kan høre hva Rekdal ville ha sagt om det:  "Dette gidd i ikkje! Om i vinn eller taper, i blir pissa på uansett!"

Rosenborg er likevel enda mer uforutsigbare. La oss tenke oss følgende scenario til helgen; Lillestrøm og Lyn spiller uavgjort, eller Lyn vinner knepent. Start slår Stabæk. Tromsø vinner 3-0 over Sandefjord. FFK vinner 4-0 over Viking og Strømsgodset vinner like stort over Vålerenga.  Da kan Rosenborg prestere å vinne en trygg 2-0 seier på hjemmebane, men likevel falle fra 5. til 8. plass på tabellen. Slå den!

Men RBK kan også rykke opp til tredjeplass med en beskjeden 1-0 seier, dersom Lyn og Start taper sine kamper. Logisk? Knapt nok, men som sagt, det er egentlig for tidlig på året for slikt som dette.

Med slike forhold er det kanskje betryggende å vite at dersom FFK vinner over Viking på søndag så er vi nødt til å rykke opp minst 2 plasser på tabellen. Vi kan også falle ned inntil tre plasser hvis alt går tilstrekkelig på trynet. Men en godbit skal vi ta med oss til helgens oppgjør;  FFK kan tape 0-1 mot Viking og likevel rykke opp fra 9. til 7. plass. Selv med tap kan vi altså klatre fra nedre til øvre halvdel av tabellen.

Lenger utover i sesongen vil forutsigbarheten bli større. De lagene som etablerer seg på øvre halvdel etter fire runder vil i alle tilfeller ha større sannsynlighet for å bli der enn for å falle til nedre havldel i løpet av sesongen. Det kommer vi tilbake til neste uke. På gjensyn!

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340