Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Forhåndsrapport: Aalesund FK - FFK

Kampen vi skal og bør vinne

Nyopprykkede Aalesund står for tur, og vi mener dette bør bli seier. Vi gir dere status før dagens oppgjør, samt noen tanker om bortestatistikk, tidligere oppgjør, kunstgress og hva nå enn måtte være.
Tekst av Øystein Holt
Lagt ut: 22. April 2007 - 03:26
Les også:
- Skråblikk: Duft av klippfisk og tre poeng
- ffksupporter.net tipper tabellen

Vi våger å påstå at Aalesund har en av Tippeligaens svakeste tropper, og da passer det ekstra dårlig med skader på nøkkelspillere.

Skadeskutt forsvarsrekke

Vi tror at den beste forsvarsrekken Aafk kan mønstre, er følgende:

Enar Jääger – Haraldur Gudmundson – Amund Skiri – Mattias Nylund

Da sier det seg selv at laget er svekket når Aalesund mønstrer følgende backfirer:
 
Benjamin Kibebe – Amund Skiri – Joakim Alexanderson – Erlend Holm

I den bakre fireren mangler Aalesund hele tre av fire førstevalg. Den tidligere islandske landslagsspilleren Haraldur Gudmundson er Aafks desidert beste forsvarspiller. ”Én-kamp-landslagsspilleren” Mattias Nylund er deres eneste rene og gode venstreback, men svensken ikke helt matchfit etter en korsbåndoperasjon. På motsatt side mangler de den nyervervede estiske landslagsspilleren Enar Jääger, som kom fra spill i den russiske toppserien. Peter Werni og Gustave Bahoken er også ute med skade.

De tre erstatterne som kommer inn holder varierende kvalitet. Benjamin Kibebe kan argumenteres for å være bedre på stopperplass. Joakim Alexandersson kjenner vi rett og slett ikke til, men rapportene sier at han gjorde en grei figur mot Sandefjord, da de tapte hele 3-0. Erlend Holm er en habil venstrekant, men føler seg utilpass som venstreback. Et nevneverdig poeng er at verken Kibebe eller Alexanderson knapt var å finne på banen da Aalesund befant seg i Adeccoligaen i fjor.

Tilnærmet frisk midtbanetreer

På midten ser det langt bedre ut. Kaptein Magnus Kihlberg har fått ansvaret som defensiv midtbanesliter. Den ene indreløpere har Karl Oskar Fjørtoft lagt beslag på. Han var en periode Allsvenskans best betalte fotballspiller, og har nå vendt hjem for å demonstrere sitt fotballhode og hovmesterblikk.

Det eneste usikkerhetsmomentet her, er hvem som tar den siste indreløperplassen. Hittil at Dag Roar Ørsal og Trond Fredriksen fått en kamp hver. Sistnevnte skal ha pådratt seg sykdom, og dermed trakk Ørsal det lengste strået denne gangen.

To grå mus og noe ”attåt”

Angrepet er den eneste lagdelen som ikke lider av skader, men det oser likevel ikke kvalitet av trioen på topp. De to grå musene, Tor Hogne Aarøy og Lasse Olsen, kan vel ikke sies å være den mest fryktgytende duoen i Tippeligaen. Med seg på topp får de Joakim Austnes, som spås å få sitt gjennombrudd i årets sesong, og han er en spiller Fredrikstad bør se opp for.

Båten lekker som en sil

På de to siste kampene har Aalesund sluppet inn hele syv mål. Kanskje kan resultatene være noe misvisende, og for å få en klarhet i situasjonen, siterer vi Aalesunds hovedtrener Per Joar Hansens egne ord fra aafk.no:

”Mot Start var vi bedre enn dem i 70 minutter og ledet både sjansestatistikken og i målprotokollen helt til de utlignet til 2-2. Like etter fikk vi utvisningen mot oss, og i tillegg scoret de det nesten avgjørende 3-2 målet like etterpå, som gjorde at vi måtte gamble for å få en utligning ved å flytte alle mann i angrep. At de scorer 4-2 helt på slutten er en stor konsekvens av vår gambling, og er noe som stadig vekk skjer i fotball.

I Sandefjord scoret de på sitt første og eneste skudd på mål i 1.omgangen, og som i tillegg var et lykketreff fra 25m. Det er det vanskelig å gardere seg mot, og slike mål vil også helt sikkert bli scoret igjen i årets tippeliga. Sjansestatistikken i den kampen var 5-4 i Sandefjords favør (Den ledet vi for øvrig 4-3 før de scoret sitt mål nummer 2), noe som dermed sier litt om marginer i fotball.”

Fredrikstadgutter våre veier

Endelig meldes det om bedring på skadefronten i Fredrikstad. Foruten langtidsskadede Trond Erik Bertelsen, er Raio Piiroja og Christian Berg fortsatt utilgjengelige Det gjør at Grönhagen har færre duellsterke alternativer å velge mellom. Raymond Kvisvik, Anders Prytz og Brian West er alle restituerte fra sine skader, men særlig sistnevnte mangler kamptrening.

Det er med glede vi registrerer at Anders Prytz klarte fullføre en hel kamp for FFK2. Høyrekanten Miika Multaharju har gjort en grei innsats som vikar på venstrebacken, men trolig er Prytz høyaktuell for dagens oppgjør, og tilfører med det en god pasningsfot og solid rutine.

Raymond Kvisvik fikk en takknemmelig oppgave mot Lyn, da de tidlig fikk en spiller utvist, slik at han slapp å ta så mye defensivt ansvar. Likevel viste han hvor viktig han er for laget på sitt beste. Det er usikkert om Kvisvik holder stort mer enn en omgang.

Brian West fikk kom inn i det 83. minutt mot Lyn, og scoret etter fem minutter. Vi liker dårlig en skadeforfulgt spiller som Brian skal spille på kunstgress, og håper derfor det ikke blir nødvendig å kaste West innpå i sluttminuttene.

Det siste spørsmålstegnet vi stiller, er om Grönhagen velger irske Ciaran Martyn fremfor Hans Erik Ramberg. Iren hadde et positivt innhopp mot Lyn, og vi regner med at Fredrikstad ikke har betalt over en millioner kroner for å låne en benkesliter. Vi har likevel en følelse av at Ramberg blir foretrukket i dette oppgjøret.

Bortebanekomplekset

Fredrikstads statistikk mot Aalesund er av det slaget man feier under teppet. På danskebåten endte det 1-0, og i Fredrikstad vant sunnmøringene hele 4-1 sist lagene møttes i 2005.

Bortebanestatistikken til Fredrikstad kan heller ikke sies å være munter lesning. I fjor ble det 1-4-8, og den eneste seieren kom mot Lyn, da det var høyst nødvendig. Fredrikstad har altså hatt en skremmende tendens til å underprestere på bortebane uten kniven på strupen.

I år er det på tide å vende den statistikken på hodet. Anders Grönhagen har gitt uttrykk for å være en tilhenger av mental trening, og vi tror absolutt det kan være et positivt tiltak kombinert med mer kynisme. Vi skal faktisk ikke underholde andre steder enn på Fredrikstad stadion, det får hjemmelaget ta seg av, så kan heller vi ta til takke med poengene.

Kampen går på kunstgress, og det er det vel ingen andre enn sunnmøringene som er glade for. Grönhagen har uttrykt betenkeligheter med vannet underlag, og da hjelper det neppe at det er meldt regn. Dessverre er Aalesund trolig mer komfortable med underlaget enn det Fredrikstad er.

Fredrikstadspillerne fikk en aldri så liten oppstrammer på treningsfeltet tidligere denne uken, da Grönhagen mente at innsatsen var for dårlig. Det kan tolkes begge veier: Har de skjerpet seg etter tiltalen? Eller svever de høyt og fortsatt leker storkarer etter seieren over Lyn?

Aalsund har på sin side hatt et oppvaskmøte, i alle fall gjennom lokalavisa, og i tillegg fått kritikk for dårlig treningsgrunnlag. Det er nok lite trolig at de står noe særlig tilbake for de andre tippeligalagene rent fysisk. Da er det er nok heller ferdighetene som ikke strekker til.

En artig kuriositet er at Aalesund tapte 3-0 mot Sandefjord, som igjen tapte 3-0 for Lyn. Forrige helg vant Fredrikstad 3-1 over Lyn. Det kan vel ikke bety noe annet enn at dagens oppgjør ender med 9-1 til Fredrikstad? :)

Konklusjon

Dersom jeg hadde jobbet som oddssetter, ville jeg dessverre satt en svak H på denne kampen. Argumenter som kunstgress, bortekompleks, samt en motstander som spiller 4-3-3, noe vi har dårlig grep om, gjør at jeg enser en vanskelig kamp. Likevel mener jeg at på papiret er Fredrikstad rett og slett et bedre lag, særlig nå som Aalesund sliter med skader på nøkkelspillere.

I mine øyne er dette rett og slett en kamp Fredrikstad skal og bør vinne dersom de ønsker et liv midt på tabellen. Ved en eventuell nedrykksstrid, er dette faktisk en sekspoengskamp. Da taper vi ikke lenger tre poeng, vi gir de til en annen nedrykkskandidat.

Vårt tips: Aalesund FK – FFK 0-2

Aafks bekreftede startellever (4-3-3):

------------------------------------------ Adin Brown ------------------------------------------------
Benjamin Kibebe --- Amund Skiri --- Joakim Alexandersson --- Erlend Holm

------------------------------------- Magnus Kihlberg ---------------------------------------------
-------------- Dag Roar Ørsal ------------------------ Karl Oscar Fjørtoft -----------------

Tor Hogne Aarøy ----------------------------------------------------------- Joakim Austnes
---------------------------------------- Lasse Olsen -------------------------------------------------

Benk: Lie, Nylund, Fredriksen, Selimovic, Pedersen og Parr.

Fredrikstads forventende startellever (4-4-2)

------------------------------------------ Rami Shaaban --------------------------------------------
Pål André Czwartek --- Patrik Gerrbrand --- Vidar Martinsen ---------------- Anders Prytz

Tarik Elyounoussi - Hans Erik Ramberg --- John Anders Bjørkøy --- Raymond Kvisvik

-------------------------------------- Øyvind Hoås --- Ismaël Béko Fofana ----------------

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 21:35 | 06d4061f